-----------------------------------
iulian90
19 Sep 2025 16:57


-----------------------------------
Si eu am avut succes in observarea ocultatiei plantetei Venus de catre Luna, am reusit sa observ imersia/disparitia planetei la ora 15:33:30 TLR , cu binoclul 10x50. 

Am facut observatii si la emersie/ reaparitie (ora 16:36 TLR)  insa un nor trecator a "ocultat" astrii chiar inainte de emersie, astfel ca nu am reusit sa vad momentul reaparitiei plantetei Venus de dupa Luna, ci doar dupa trecerea norului ( care a durat 5 min) am zarit planeta Venus in apropierea Lunii, la dreapta de aceasta, ambii astrii fiind vizibili inspre vest , nu prea sus fata de orizont (16 grade altitudine in timpul emersiei). 

Nu am putut folosi telescopul intrucat am multe obstacole spre vest la inaltimi unghiulare mai mici de 18 grade fata de orizont, plus ca gasirea astrilor a fost greoaie chiar si cu binoclul din pricina luminozitatii mari a cerului in acea directie, nu foarte departe de Soare ( m-am pus la umbra magaziei ca sa fiu mai in siguranta fata de lumina directa a Soarelui) , dar in cele din urma am zarit planeta Venus apoi si secera slab luminoasa a Lunii , chiar cu doar jumatate de minut inainte de imersie, apoi a urmat momentul fermecator al disparitiei treptate a planetei dupa secera Lunii.  

Ma bucur ca am reusit sa observ ocultatia planetei Venus ,macar imersia planetei care a fost fascinanta.