-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Sep 2025 18:27


-----------------------------------
Da, prin binoclul Saga 10x42mm asa s-a vazut ca in fotografia lui Stanescu, doar ca mai aproape in jurul orei 15:15, cand Venus era la 4-5 minute de arc de Luna. Cerul a fost azuriu, dar mult mai deschis la culoare si suparator de luminos. Totusi secera Lunii s-a vazut si ea ''din prima''.

In dobsonianul de 125mm, la 41x/ zoom Svbony f=21mm, se vedea foarte bine Venus dar am avut nevoie de cel putin un minut ( daca nu doua) si de mai multe refocalizari pana sa zaresc si secera Lunii. Daca am marit grosismentul, Luna s-a vazut mai rau iar la 124x / zoom f=7mm, abia se mai zarea limbul estic si nimic din rest.

In ceea ce priveste ocultatia, am sesizat ca discul venusian incepe sa fie acoperit cu cateva secunde inainte de ora 15:25 ODV. Ocultatia a avut loc la 15:25 ODV sau 12:25 UTC de la/ si pentru ''Mircea citire'' iar punctul imersiei a fost undeva la PA = aprox. 135 grade - daca masuram ca unghiul de pozitie la stelele duble. Spre deosebire de ocultatiile de stele, Venus nu a disparut instantaneu ci disparitia ei a durat cateva secunde.

Avertisment: urmeaza nuditate astronomica ( a fost foarte cald la noi)  dar nu vreau sa provoc traume observationale ...

Am revazut Luna in timp ce acoperea planeta Venus. Sunt ''bata de ruje'' la observatiile pe cerul de zi, nu am mai vazut Luna la o varsta atat de avansata, de 27,4 zile. Doar atat si m-ar fi facut fericit. Observarea ocultatiei insa a fost , ce mai tura-vura ... ''foartie cuul'' !

Si cu ocazia aceasta, dupa vreo sapte ani de cand suntem impreuna, eu si telefonul, mi-a venit asa, din senin, ideea sa incerc sa fac primul selfie din viata mea. Dar mai bine ma las de meserie. ''Ratusca'', binoclul Saga 10x40mm si begoniile le-a pozat cat de cat acceptabil dar pe mine e clar ca telefonul nu ma sufera. Drept sa zic, nici eu pe el... 

Mircea