-----------------------------------
horatius
18 Mai 2008 19:23


-----------------------------------
Am gasit instrumentul. E un refractor ED, cu un element din sticla FPL51, si raport focal f/6. Corectia cromatica e inferioara unui refractor ED cu FPL53 precum cele de la Synta, si se pare ca aberatia cromatica este vizibila chiar si vizual relativ usor (asta doar din ce am citit, inca nu am pus mana pe acest model). Megrez 110 cum e numit acesta e versiunea low-cost a refractorului lor triplet FLT110. Daca nu esti critic la putina aberatie cromatica uneori, eu zic ca refractorul respectiv e un instrument bun. Dar pentru perfectionisti, recomandabil FLT110 (eu cel putin asta l-as cumpara, daca as avea de ales doar de la WO si cu apertura aceasta). Doar ca iti trebuie o montura suficient de solida sa il tina. Pentru observatii vizuale minim montura EQ5/CG5. Pentru astrofoto, ceva mai mult trebuie.

O alta solutie mai mare putin ar fi un refractor Equinox 120 sau un ED120 clasic de la Sky-Watcher, care are acelasi nivel de dotari mecanice ale tubului ca si cele de la WO (modelul Equinox), 120mm diametrul, sticla FPL 53. Din ce am vazut eu folosind acestea doua refractoare corectia cromatica e foarte buna, la unele obiecte foarte luminoase se vede la imaginea defocalizata o urma f redusa de aberatie cromatica, dar in focus nu se vede aberatie cromatica.