-----------------------------------
zoth
24 Sep 2025 08:50


-----------------------------------
Aseara chiar la miezul noptii a fost prima data cand am vazut prin RFT-ul acromat de 4 toli, 5 sateliti ai lui Saturn. Erau toti aliniati aproape militareste pe linia imaginara definita de inelul planetei. La vest Titan, Rhea si Tethys iar la est Dione si Iapetus. Singurul Dione era situat usor deasupra acestei linii imaginare dar nu strica semnificativ geometria imaginii. Era si singurul care mai disparea cand si cand din ocular, posibil din cauza apropierii de planeta. Norul de fum de la incendiul din Pantelimon inca nu ajunsese in zona mea.
Mai tarziu, pe la ora 1 m-am indreptat spre sud est si m-am centrat pe steaua Eta Ceti. La nord vest de ea am gasit un grup de trei stele notate in imaginea de mai jos iar deasupra acestui triunghi un nou musteriu, nimeni altul decat (1)Ceres m7.6 La asa magnitudine era usor vizibil si la 20x in ocularul cautator dar si mai frumos la 55x. Nu a fost nevoie sa urc mai sus cu magnificatia.
La finalul sedintei mi-am clatit retina cu imaginea Pleiadelor care se inaltase intre timp pe est. Cea mai frumoasa si cuprinzatoare imagine la 20x.