-----------------------------------
bogdanbacila
24 Sep 2025 17:39


-----------------------------------
Buna ziua,

Am luat decizia de a utiliza doua metode in a afla distanta focala a unui dublet/grup optic.

Prima metoda, care tind sa o cosider cea mai exacta, este prin montarea, intr-un tub temporar/ansablu de inele adaptoare (orice gasesc sa fie solid), a lentilei + o camera CMOS (ASI290MM am la indemana).
Voi folosi metoda de plate-solving pentru a afla scara exprimata in arcsecunde/pixel, iar apoi, cunoscand parametrii camerei (pixel size, dimensiuni senzor), voi putea calcula cu precizie focala. 
Metoda am folosit-o de nenumarate ori cand doream sa imi alfu cu exactitate focala instrumentelor folosite in fotografia deepsky, dar initial am avut ceva rezerve legate de focala mai scurta (50-120mm) a acestor grupuri optice... om trai si om vedea..

A doua metoda o reprezinta, intradevar, masurarea repetata si calcularea mediei, pentru a elimina pe cat posibil greselile umane, a diamterului pupilei de iesire, in cadrul unui "ansamblu" cu parametrii deja cunoscuti. Din noi voi incropi un "tub optic" din ce am la indemana, voi folosi diferite oculare de focala cunoscuta, si voi masura diametrul pupilei de iesire. Cunoscand diametrul elementului masurat, focala ocularului si diametru pupilei de iesire, s-ar putea calcula foarte usor focala grupului optic... Aceasta metoda, desi poate nu chiar atat de precisa, ar trebui sa confirme, intr-o buna masura, ce voi obtine prin prima metoda.


Multumesc inca odata de raspunsuri si cer senin.