-----------------------------------
bogdanbacila
24 Sep 2025 23:26


-----------------------------------
Multumesc, domnule Pteancu.

Deci doua voturi pentru a pastra dubletele cat mai aproape unul de celalalt.
Deasemenea, marturisesc ca ideea de a construi, si a vedea apoi la ce focala ajung, pare tot mai tentanta.. 

Deci, ca o mica recapitulare pentru mine: voi folosi doua perechi de dublete. Fiecare pereche de dublete identice va forma un ansamblu cu partea convexa indreptata una spre cealalta, la o distanta cat mai mica. 
Intrebarea e: cele doua perechi, formate cum am precizat mai sus, cum ar fi mai "bine" sa la pozitionez una in raport cu cealalta ?.. 

La cat de habarnist sunt in optica, ma gandesc totusi ca perechea de dublete mici (30mm diametru) sa o pozitionez spre iesirea ocularului, formand cumva "lentila" de ochi.. Intrarea sa se faca prin perechea mare (40mm diametru), iar diafragma calculata si plasata chiar la intrare, inainte de prima "sticla"..

In ceea ce priveste spatierea nu ma stresez prea tare, imprimanta reusind sa printeze la o inaltime a stratului de 0.05mm .. Deci pot realiza distantiere destul de fine...

Pentru inegrirea tubului/lateralelor lentilor voi folosi "Musou black paint". Un negru "foarte negru si mat". Am folosit solutia la tuburile unor mici refractoare pe care le-am mai construit, doar ca in cazul de fata voi icnerca diluarea cu apa si aplicarea cu airbrush, evitand aplicarea la pensula..

Vedem ce iese..

Multumesc si cer senin.