-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Sep 2025 14:14


-----------------------------------
Ai dreptate Valy, exact la asta ma gandeam. Grandangularul de fapt doar iti reda oarecum vederea naturala, este departe de a fi un telescop.

Ce ziceti insa de asta ? S-au facut experimente inca din secolul XIX pentru redarea acuitatii vizuale genuine. Francois Arago, parintele Astronomiei Populare, a construit o luneta care marea odata. 1x. Une. One. Uno. Egy. Einz.
M-am gandit cum o fi facut asta. Daca a folosit doar lentile convergente, a trebuit sa foloseasca un ocular terestru Campani, format din trei lentile ( de exemplu). Ca sa obtii 1x, cred ca, pur si simplu, ai nevoie de patru lentile identice dintre care prima joaca rolul de obiectiv. Quesque vous dites ? 

PS: mai bag in postarile mele cate o expresie frantuzeasca pentru a contracara cat de cat romglezismul care a atins cote aberante. Eu stiu ca limba forumului este romana dar cum se ajunge atunci ca la unii jumatate din fraza e formata din barabarisme romgleze ? De ce sa nu invatam si sa folosim si expresii in franceza, germana sau italiana daca vrem sa ne dam cultivati si, vai Doamne, extrem de cultivati !?