-----------------------------------
Cristian Kata
30 Sep 2025 20:10


-----------------------------------
"Uite asta e o intrebare buna: ce e mai misto de reparat, un Zeiss sau un SVBony?"
Raspunsul pe scurt este: SVBony. Cand vorbim de reparat lucrurile nu mai sunt chiar asa de "DA" sau "NU". Daca vorbim de binocluri din aceeasi generatie, clar ca un SVBony e mai usor de reparat, sa nu uitam totusi ca si Zeiss a descoperit lipiciul, si nu face economie, daca vrei sa dai jos rotita de focus la un Conquest, sigur lasi urme pt ca are lipit zdravan capacul de aluminiu de pe rotita iar loc pe langa nu este, dar la Lacerta Prime de ex care tot spre China l-as orienta, nu ai aceasta problema. De ce sa dai jos rotita la Conquest? Pt ca si acest binoclu are probleme cu focalizarea defazata tipic la roof, deci si la 6000 de lei...aceeasi problema, si nu vorbim de un exemplar ci vorbim de multe, sigur ca nu deranjeaza pe toata lumea defazajul asta :), dar el ...cam exista, dar daca trece Zeiss la China poate se rezolva... Daca optic vorbim de o evolutie la Zeiss in timp, mecanic vorbim de involutie, mai concret, sa luam binoclurile porro, cu cat sunt mai vechi cu atat e mai usor de reparat, prisme cu locas fix etc, cand ajungem la multi coated...locasul la prisme e mult mai mare decat prismele, ori stii exact ce ai de facut ca sa il colimezi ori....adio! Deci eu nu as miza asa de tare pe nici o firma. Dar problema principala este faptul ca nu prea sunt oamenii obiectivi, iar ca sa fii obiectiv trebuie sa ai pretentii, suna ciudat dar asa este, poate fi zeiss, poate fi svbony, orice, daca nu iti place ceva sa ai curaj sa spui ca nu iti place in conditiile in care e binoclul tau si ai dat niste bani pe el. Dar exista un efect psihic, nu stiu cum sa ii zic, care e foarte puternic si e dat de numele producatorului, ii inspira cumparatorului o incredere chiar si atunci cand e priceput nu mai zic de un simplu amator, aici e problema cea  mare, ca se uita omu prin binoclu si nu stie ce sa analizeze. In fine...eu nu cred in comparatii de genul zeiss vs svbony vs leica vs lacerta vs etc, eu fac comparatie direct intre doua modele nu intre doua marci, poate fi zeiss mai bun poate fi svbony,  etc. Dar cand apari intre persoane "avizate" nu poti sa apari cu svbony, trebuie un binoclu mai de duminica, mai ales in poza de grup, ca pe urma pleaca lumea ingandurata...e alta treaba, dar totusi, numele firmei o sa aiba grija ca poseorul sa nu cada in depresie, o sa ii aduca argumente indubitabile "totusi e un binoclu de firma, chiar daca nu se vede chiar asa de wow, o sa reziste mult timp, nu degeaba ai dat o caruta de bani pe el...etc" si are dreptate...am si eu un CZ 10x50 imaculat daca intereseaza pe cineva....sigur e la pret mare, e zeiss si are deja vreo 50 de ani, ca nou, si asa o sa si ramana la mine...nu prezinta interes sa il uzez, deci e fiabil. 

CONCLUZIE: Lupta se da intre producatori, NU intre posesori, indiferent de brand. Scopul nostru e sa luam binocluri cat mai bune la bani cat mai putini. Acum ce as alege eu, zeiss sau svboni? As alege de 1000 de ori tot Conquest fara discutie, eu zic ca merita toti banii pe care i-am dat, cu un mic si cu totul neglijabil aspect.... am dat 1500lei pe el...:)  (nu e furat, l-am verificat la zeiss, vb serios).