-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Oct 2025 23:43


-----------------------------------
Duminica 21 Septembrie a.c. am observat zece stele variabile cu echipamentul standard: RX Boo, RW Boo, RV bOO, R CrB, alf Her, R Sct, AC Her, Eta Aql, U Del si Beta Lyr.

Marti 23 Septembrie am primit, de la binevoitorul nostru coleg de forum si hobby, binoclul grandangular Omegon 2x54mm si aceasta a introdus o importanta ... variabila in observatiile mele de stele variabile. Dupa teste pe durata a cateva ore am decis introducerea binoclului 2x in ''echipamentul standard de variabile'' pentru observarea celor care - intr-o lume normala, cu primari si consilieri locali normali (nu evadati din casele de nebuni ca cei pe care-i avem ) ... a se citi '' ... lume normala cu poluare luminoasa tinuta sub control '' - ar trebui sa fie observabile cu ochiul liber.

Vineri 26 Septembrie  am observat cu binoclul Omegon 2x54mm patru variabile: Beta Lyr, R Lyr, alf Her si Eta Aql.

Luni 29 Septembrie am continuat observarea variabilelor luminoase cu binoclul Omegon 2x54mm, dintre care am ales sapte si la care am facut opt observatii: Beta Lyr, Eta Lyr, Gamma Cas, Rho Cas, Delta Cep, miu Cep + Beta Per la care am efectuat doua observatii.

Am incercat sa-mi verific ulterior observatiile la Beta Per/ Algol dar m-a intampinat o surpriza neplacuta.
Appletul pentru calcularea minimelor lui Algol de la Sky and Telescope nu imi mai este accesibil. Decat pe monei, monei ... Acesta-i semn rau despre sanatatea financiara a prestigioasei reviste.
Sper sa ma insel si sa fie vorba doar despre vreo poola de manager sorosist care-si umfla muschii flescaiti ca se se dea Gigi Duru. Auzi bre, numai cu Astronomia n-o sa-l intreci pe Elon niciodata ...

Mircea