-----------------------------------
zoth
05 Oct 2025 10:50


-----------------------------------
Am bifat si eu pe jumatate si doar pentru mine evenimentul... Pe jumatate pentru ca prognoza nu a fost buna, pe la ora 23.00 cand am iesit erau sumedenie de nori cu transparenta variabila. Luna se vedea insa in spatele lor. Am facut ceva observatii in vecinatatea terminatorului insa mare lucru nu am putut observa.  Plecand din partea sudica am remarcat craterul Schiller si domul lui interior, putin mai sus de el un crater mare, Schickard la care nu am vazut detalii iar in partea nordica foarte luminos craterul Aristarchus. Usor lateral spre terminator se mai putea ghici mai degraba, craterul Herodotus mult, mult mai palid decat Aristarchus. Pentru ca norii defilau in continuare pe cer cu o indarjire demna de o cauza mai buna am intrerupt observatia dar mi-am luat revansa la ora 4.00 cand am iesit din nou. L-am vazut spre est pe Jupiter cu satelitii lui si am trecut fugitiv si pe la Castor si Pollux. Mai era ceva nebulozitate in aer si din acest motiv nu am putut sa trec de 100x magnificatie. Dupa Jupiter m-am indreptat catre sud est spre Orion. Primul popas la Rigel si companionul lui vizibil iar doar la 100x. Am plecat spre Mintaka iar de aceasta data companionul s-a vazut lejer inca de la 20x (dubla de binoclu). M-am indreptat apoi spre M42 care se vedea foarte bine, am bifat 4 stele in trapez apoi pe la 5.20 am pus jucariile in cui si am plecat la culcare.

PS. Efervescenta sau emulatia colegilor de forum legata de acest eveniment m-a dat pe spate  :lol:  :lol: