-----------------------------------
iulian90
08 Oct 2025 22:57


-----------------------------------
Prezint si eu cateva imagini cu Soarele din saptamanile trecute (16 septembrie) pe liniile Ba 6141 A si Fe 5169 A (b3) dar si una mai recenta in H-alpha, din 5 octombrie, in mai multe variante. Am facut si adunat scanari in timpul liber cat am mai fost in Braila (caci in ultima perioada am tot fost plecat din oras) si am lasat prelucratul pentru perioade noroase/ploioase ,cum este in prezent, de ploua neincetat de 2 zile si pare ca nu se mai opreste..
Imaginea in H-alpha imi place cum a iesit, foarte clara si bine focusata ,avand in vedere faptul ca intr-un spectroheliograf nu se poate vedea direct discul solar, se vede doar spectrul acesuia si trebuie focusat pe "bajbaite", dupa claritatea marginii benzii luminoase lasate de discul solar pe spectru dar mai ales dupa claritatea liniutelor fine perpendiculare pe liniile spectrale care pare ca "joaca" ,acelea sunt produse de detaliile fine de pe fotosfera si cromosfera, afectate de turbulenta atmosferica (nu acele linii traversale persistente care sunt produse de praf pe fanta). 
Si am mai observat un lucru la ambele spectroheliografe ale mele , cel de 60 si cel de 80mm: obtin cea mai buna claritate a imaginilor cu discul solar doar daca defocusez putin in extrafocal spectrul si focusez cat mai bine banda luminoasa lasata de discul solar pe spectru, altfel daca focusez bine atat spectrul cat si banda luminoasa lasata de discul solar pe spectru, nu obtin claritate buna, imaginile fiind putin blurate pe axa X (nu si pe axa Y). Asta desi fanta este amplasata unde trebuie, atat in focarul obiectivului lunetei de intrare, cat si in focarul obiectivului-colimator de pe partea de spectroscop a SHG-ului.
In afara de imaginile deja mentionate mai atasez si o imagine in Continuum din preajma liniei H-alpha ,extrasa din aceeasi scanare cu H-alpha, folosita in obtinerea variantei Ha-continuum difference.