-----------------------------------
dragos.n
20 Mai 2008 03:13


-----------------------------------
1. Testele comparative sunt pe pagina germana, acolo unde este lista fabricantilor - chiar in josul paginii de start - al treilea rand este ''TS APO Refractoren''. Din pacate nu ma pricep prea bine la computere si nu stiu cum se transfera un link pt a-l pune undeva pe o pagina.
    2. In numarul din Aprilie 2004 al Sky & Telescope, la pagina 10, Douglas R. Nelson descrie observatiile facute cu un dobson de 15" din balconul apartamentului sau aflat in Houston, Texas, si lucrurile nu stau rau deloc. El nu da o explicatie, dar am sa ma hazardez sa dau eu una. 
    3. In fizica fluidelor exista notiunile de ''strat limita'' si ''efect Coanda''. Chiar daca ele se aplica in general in aviatie - viteze si presiuni mari - experienta mea mi-a aratat ca daca te indepartezi cu circa 30-40 cm de zidul cladirii tulburenza scade f. mult. Daca pui in capul telescopului un ''joben'' destul de lung - 50cm sau mai mult - observatiile devin posibile si la aperturi mari. Mai complicate sunt problemele generate de radiatia termica a solului.
 Teoria spune ca trebuie sa te ridici la 30 de metri sa scapi de cea mai mare parte a tulburentelor.  Aici vegetatia ajuta intrucatva.  Nu vreau sa spun ca radiatia termica a unui perete e mai mica decat a solului, ci doar ca pt ea exista o solutie simpla si destul de eficienta.