-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Oct 2025 23:50


-----------------------------------
Niky360

Multumim pentru aprecierile foarte pozitive, ne vom stradui sa nu le dezmintim.
Sansele sunt tot mai bune, campania este fezabila. Cometa  Lemmon a dat coltul pe dupa Soare si a devenit bine vizibila pe cerul de seara.
Asta-seara, inainte de ora 20 am primit un telefon de la Armand in care m-a informat ca este la observatii inafara orasului si ca se vede bine cometa A6 Lemmon in Cainii de Vanatoare.
Folosind indicatiile de la Armand am apucat primul binoclu care mi-a intrat in raza vizuala si am trecut pe modul ''astronom amator''. Acel binoclu s-a nimerit sa fie Norlux 10x50mm. Intradevar, cometa era bine vizibila in Cainii de Vanatoare, intre Cor Caroli si Beta CVn. Mai exact, se vedea putin spre Vest de linia imaginara dintre stelele 9 CVn si 10 CVn.
Cometa Lemmon, asa cum am vazut-o azi, cu desen notat pentru ora 20:30 ODV/ 17:30 UTC, era un obiect cetos, de forma nedefinita sau circulara, cu centrul usor mai luminos si cu margini neclare, topite in fundalul luminos al cerului Aradului. Prin comparare, am obtinut pentru diametrul cometei valoare de 1/4 - 1/3 din separatia Mizar- Alcor adica 3' - 4'.

Armand a reusit sa observe si cometa SWAN din Ophiucus dar pe aceea nu am reusit sa o gasesc, era deja prea jos, poate, pentru un observator din guerilla urbana.

Mircea