-----------------------------------
sorin georgescu
16 Oct 2025 10:10


-----------------------------------
dupa mica galceava .... eu mai lipseam! ....:?
Am citit tot si constat ca unii isi descarca anumite frustrari si altii isi emit fixatiile pe subiecte extrem de inguste, adica de nisha.

Am postat sa va spun ca pentru eclipsa aia de Luna din 7 septembrie m-am repezit la mare cu cortul intr-o zona total pustie. Si am avut noroc de ceva greu de descris in cuvinte, Luna rasarind din mare, locul de observatie fabulos (pustiu total), cer senin, vreme sublima, lipsa tantarilor (batea vantul atat cat trebuie), pe scurt ceva care ramane in amintire pe viata.

Deja incepuse eclipsa cand Luna s-a ridicata asa cum stiti, iar o linie de orizont mai perfecta decat marea.... nici nu exista. Si un loc mai minunat de observatie decat pe fotoliu in varful unei dune de nisip... nici nu exista! Ce sa mai spun despre culorile Lunii ?..... Am ramas cu gura cascata. 

Deci.... scopul si durata vizitei! - precizez ca mi-am luat atunci numai micul APM 8x32 (pe care l-am laudat aici pe forum si continua sa fie o minune pentru mine). Ce se vedea prin binoclu m-a uimit efectiv!.... Asa cum am mai spus sunt preocupat si de foto (zona in care am dotare materiala de top)  dar nu se poate fotografia asa minunatie cu nimic! Am simtit un fel de necaz, frustrare ca nu pot poza ceea ce vad prin binoclu! Adica as putea poza, evident, dar iese o mizerie. Am facut numai cateva poze doar asa de amintire. Vai de ele de poze..... Ce se vedea direct prin binoclu NU se poate reda cu nimic! (culori, imagine, definitie) Si acum parca ma furnica cand ma gandesc!

Deci, e bun si un binoclu cateodata. La randul meu consider ca utilitatea e mai mult pe terestru. Desi se poate si la stele. Tot in noaptea aia sublima, senina, se vedea pe intreg cerul de la sud spre nord pe deasupra capului galaxia noastra. Practic eram cu fatza direct catre planul galaxiei din cate mi-am dat eu seama. Iar binoclul are o "privire" mai de ansamblu decat o luneta sau telescop. Imi aduc aminte ce socant era sa ma uit prin binoclu si sa vad de zece ori mai multe stele decat cu ochiul liber! Nu am vazut atatea gramada in viata mea!..... Mai ales ca locuind in Bucuresti nu am parte niciodata de cer senin cu adevarat. Plus ca atunci nu a existat acea umezeala de la mare care apare de obicei noaptea si afecteaza vizualizarea cu binoclul la distanta. A fost uscat, m-am mirat dimineata ca nu aveam pic de umezeala pe masina si nici pe cort (cum era de obicei). Era rece si uscat, ceea ce a determinat si atmosfera sa fie mult mai clara.

...Tin minte cum arata Luna cat a stat umbrita de Pamant.... Parca era altceva, parca era o planete misterioasa dintr-un film SF. Iar imaginea prin binoclu.... nu se poate descrie! Sublim! O am in minte, ca in poze.... insa nici o sansa sa prinzi asa ceva cu aparate foto-video, nu poti sa redai asa ceva pe ecrane sau print. Lumina era la un nivel mult prea mic, nu sunt scule foto-video sa poata prinde toate gradientele, nuantele, culorile, etc. 

Iar cat priveste dilema intre binoclu ieftin si scump, eu cred ca exista niste limite peste care nu se poate trece. Exista limita de lipsa calitate (in jos) sub care pretul chiar nu conteaza. Exista si limita in sus peste care pretul este nerusinat, adica raportul calitate/pret e distorsionat grav de pretul urias. Astfel ca exista pe undeva (imprecis si mobil) un punct mediu unde raportul calitate/pret e optim. Unde evident, nu avem nici cea mai buna calitate dar nici cel mai mare pret. Ei bine, din punctul meu de vedere, acest punct median se poate obtine cu binocluri chinezesti, chiar si fara brand. Dar cum se obtine?!..... Cu noroc in primul rand...... Dar asta e o discutie mai complicata.