-----------------------------------
iulian90
24 Oct 2025 21:43


-----------------------------------
Buna seara. 

Prezint si eu cateva imagini cu cometa C/2025 A6 Lemmon, de aseara si de pe 22 octombrie. Am folosit atat camera ASI178MM cu obiectiv foto Porst 135mm f/2.8 cat si camera Canon 450D cu obiectiv Paragon 300mm f/5.6, cu prima camera obtinand imagini mono pentru luminanta L, iar cu cealalta camera imagini color pentru partea RGB , iar imaginile rezultate cu ambele camere le-am combinat la procesare in mod L-RGB, obtinand astfel o imagine finala color superioara celor obtinute cu camera Canon 450D, datorita imaginilor mono L de calitate , obtinute cu camera ASI178.
Am montat ambele camere si obiective pe o placa comuna pe montura ecuatoriala si le-am colimat in asa fel incat sa fie indreptate amandoua spre aceeasi tinta, iar rezolutiile obtinute cu ambele camere si obiective sunt foarte de apropiate intre ele , de 3,65"/px pentru camera ASI178 cu obiectivul Porst 135mm, respectiv de 3,57"/px pentru camera Canon 450D cu oboectivul Paragon 300mm.

Am reusit sa surprind atat capul cometei cu coama verzuie si nucleul alb luminos, cat si ambele tipuri de cozi, atat cea ionica ,subtire si lunga, de forma conica, cat si coada de praf, mult mai lata si difuza, dar scurta si incovoiata.
Expunerea a fost pentru seara de 22 octombrie, 5 sec. la camera ASI178MM ,castig 200 si pentru Canon450D 25 sec, castig  ISO800, iar pentru aseara, am marit expunerea si la camera ASI 178, la 20 sec, am scazut castigul la 100 pentru a nu arde nucleul cometei iar la camera Canon am pastrat aceleasi setari ca si pe 22 oacotombrie, adica expunere de 25 s si ISO800.