-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Oct 2025 17:19


-----------------------------------
Miercuri 29 Octombrie a.c. am facut observatii la zece stele variabile. 
Stelele Beta Lyr, R Lyr, XY Lyr, khi Cyg, Delta Cep, miu Cep si Rho Cas au fost observate cu binoclul Aculon 10x50mm. 
Gama Cas am observat-o cu ochiul liber.
Variabilele RS Cyg si AF Cyg le-am observat cu newtonianul D= 148mm F/5 la 30x.

RS Cyg este, in acelasi timp si steaua tripla BLL 47, avand companionul B de 7,15mv la 131'' distanta iar C de 9,5mv la 154'' distanta. Primara este o stea rosie carbon infocata. Un spectacol pe cinste, vizibil cu o luneta cat de mica. 
Daca-mi amintesc bine, am observat pentru prima data RS Cyg cu luneta RFT ''zoth'' D=90mm F/6,6.

Edit: acum am timp, am verificat in jurnalul de observatii. Am observat RS Cyg pentru prima data cu dobsonianul D= 200mm F/ 6,16 la 30 Septembrie 2017. Este insa adevarat ca am reobservcat sistemul (si) pe 9 August 2019 cu luneta ''zoth'' de 90mm. Dar m-am smiorcait cat de greu a fost sa gasesc steaua carbon '' in jungla aceea luxurianta de stele''. 
Pai, asa este, luneta de 90mm isi face treaba pentru care a fost creata si imi arata, mai ales in Calea Laptelui, campuri stelare minunat de bogate. Orientarea printre ele e treaba altcuiva, sa ghicim a cui ...

Mircea