-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Noi 2025 19:56


-----------------------------------
Aseara, Sambata 1 Noiembrie a.c. am observat cu binoclul Omegon 2x54mm patru stele variabile. 
Apoi am vazut 12 stele in M45. Hyadele au fost splendide. Mel 20 si M31 au fost bine vizibile iar in Roiul Dublu din Perseu se zarea ceata luminoasa.
M44 s-a vazut ca o usoara ceata luminoasa, fara stele rezolvate. Altitudinea era inca prea mica la momentul observatiei ( inainte de ora 1 din noapte).
In Cr 65 am numarat zece stele dar din Cr 69 am vazut doar trei stele.
Luna este ciudata la 2x, fara craterele care stii ca sunt acolo. Totusi, niste neregularitati pe terminator erau vizibile, mai ales in partea din emisfera sudica. In schimb marile si oceanele selenare se vedeau superb, cu un contrast strasnic. Nu s-a vazut lumina cenusie a Lunii.

De la 23:59 TLR, am inceput prima mea receptie radio a pasajului Statiei Spatiale Internationale cu Baofeng UV 5R. Am inregistrat, pe telefon, doua, trei franturi de conversatie in engleza si italiana si niste semnale Morse. Acest rezultat ''radio-astronomic'' m-a umplut de incantare. 


https://en.wikipedia.org/wiki/Baofeng_UV-5R

( Off-topic: faptul ca folosesc un aparat declarat ilegal in unele tari foarte invidioase, ca exista o piata neagra pentru acestea si ca sunt folosite in SMO din Ukraina nu face decat sa-mi placa si mai mult. )

Multumesc prietenului meu Armand pentru ca mi-a achizitionat aparatul Baofeng, i-a facut presetari si mi-a dat indrumari. Nu ca as fi priceput tot.  Sunt afon in acest capitol. 
Parca ma si vad la balul anual al radioamatorilor, unde m-as prezenta ... ''glad to meet you, my name is Afon Tamaie''... :roll: 
Dar ceva, ceva totusi s-a prins ... am receptionat semnal de la ISS. Am motive serioase sa cred ca nu va ramane o incercare singulara.

Mircea

PS: inafara pasajului ISS, micutul Baofeng m-a bine dispus cu ''State of Trance'' a lui Armin van Buren pe 99.8 FM la Virgin Radio. Asta da astronomie de amator ...