-----------------------------------
zoth
21 Mai 2008 21:13


-----------------------------------
ma intereseaza un binoclu mic,compact si un cimp f. larg si am pus ochii pe un Pentax XCF 8x40....pretul mi se pare f. bun,si stiu ca marca e cit se poate de serioasa...

Mihai, singurul atu al acestui binoclu e pretul.
Seria XCF de la Pentax e una din cele mai slabe serii de binocluri in general.
Pentru rezultate decente, binoclul in acceptiunea generala de sistem jumelat cu raport focal mic (4-5) si camp mare are aceleasi cerinte ca orice alt sistem cu raport focal mic: oculare pretentioase!.
Poate ca lucrurile astea nu s-au discutat pana acum cu tinta predilecta spre binocluri dar la celelalte sisteme s-a subliniat in nenumarate randuri aici pe forum importanta ocularelor la sistemele rapide.
Uita-te la ocularele acestui binoclu: 3 elemente in doua grupe ceea ce inseamna cel mult un aranjament RKE si corectie mai putin decat modesta a campului.
Si asa e aproape toata seria XCF.
Daca vrei sa te bucuri de campul binoclului eu ti-as recomanda un 8x42 EXPS de la Olympus. Chiar daca are un camp ceva mai mic este mult mai bine corectat (ocular cu 5 elemente in 4 grupe).
Ti-as mai recomanda deasemenea un BPO 7x30 (sper sa nu fiu si eu acuzat ca sunt comunist) cu 8,5 grade camp si oculare cu nu mai putin de 7 lentile. Se spune despre acest binoclu si despre fratele lui mai mare (BPO 10x42) ca au campurile cele mai bine corectate pentru aceasta clasa de binocluri.