-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Noi 2025 15:27


-----------------------------------
David

Bravo ... i-ai prins ! Cam asa ceva aud si eu. 

Aseara am avut parte de o faza inca si mai simpatica. Ieri a plouat binisor toata ziua, nici vorba de observatii vizuale. Atunci, toata dupa-masa si seara, pana pe la ora 22, am lucrat la atlasul de variabile. Vreau sa termin atlasul in aceasta luna ... imi vreau viata inapoi !

Apoi, fiind obosit, am inchis Locomotiva si m-am dus sus, in mansarda, sa ma relaxez nitel. 
Am luat aparatul Baofeng cu mine sa ascult muzica. Si am ascultat intradevar show-ul radio al lui Armin van Buren  A State of Trance  preluat de Virgin Radio. 
( Am fost deci unul dintre cele 40 de milioane de ascultatori din cele 84 tari in care se transmite emisiunea).

https://www.astateoftrance.com/home/

Candva, dupa ora 23, dupa ce Armin a pus tampenia favorita unui francez, la rubrica Dreamer, s-a intrerupt muzica si se auzea un sfarait, un zgomot de fond iar ecranul isi schimbase culoarea pe lumina albastra. Radioul deci receptiona ceva dar semnalul era slab. L-am luat imediat si am inceput sa-l mulg cu butonul din stanga. Nu mi-a venit sa cred dar, pentru vreo doua minute, am auzit noi conversatii d-alea cu alpha-bravo- charlie-foxtrot  etc.... Radioamatori pe ISS .... Apoi cuvintele au devenit ininteligibile dar a fost clar, cam pentru inca un minut, ca cineva converseaza prin radio.
Toate acestea s-au intamplat din casa, de sub acoperisul de tabla Lindab, acolo unde am presupus ca nu am sa aud nimic.
Nu am avut telefon la indemana sa inregistrez, nu sunt ecranofag, doar uneori imi aduc aminte ca am telefon. Cum a fost acum cand as fi vrut sa fie la indemana.

Am verificat pe heavens.above si am vazut ca aseara, 8 Noiembrie a avut loc un pasaj al lui ISS, intre 23h13min. si 23h19min. Dar nici daca era senin, nu cred ca incercam receptia, altitudinea maxima fiind abia 34 grade. Aceasta este insa explicatia.

Si care o fi explicatia ? Fiind eu sub un acoperis continuu de tabla, ma aflam intr-o cusca Faraday. Asa este dar cusca mea Faraday are numai acoperis.
Daca ne uitam pe parametrii pasajului ISS, vedem ca altitudinea maxima a fost de doar 34 grade. De aceea cred ca undele au venit sub unghiuri foarte mici si au intrat sub acoperis. Deci cusca Faraday = Knock Out !

Aceasta a fost deci observatia mea pentru 8 Noiembrie. Am vaga impresie ca a fost totusi mai mult decat nimicul garantat de nori.

73. Mircea