-----------------------------------
mishu12a
12 Noi 2025 16:12

Svbony MK127
-----------------------------------
Salut,

Ma bate gandul sa achizitionez un Svbony MK127 (maksutov), ca setup secundar pentru astrofotografie (am 2 optiuni de mount Juwei 17 si un HEQ5Pro). Nu cred ca il voi folosi pentru vizual, sau poate intr-o proportie extrem de mica. Pt inceput ma gandesc sa folosesc un IMX533C cu el.

La acest moment am un triplet apo de 70/420mm cu care ma distrez, dar simt nevoia de o focala mai mare pentru luna, planete si nebuloase/galaxii mai mici.

In acelasi timp, sunt adeptul echipamentului pe care am toate sansele sa il folosesc, deci trebuie sa fie relativ usor de manevrat si nu vreau nici sa coste un rinichi.

(am mai luat in calcul Celestron C6, Edge HD 8, alte maksutov, cateva newtoniene)

Ce argumente pro am gasit eu pana acum:
- focala mare 1500 mm (pt luna si planete)
- reducator inclus 0.65x (975 mm) - pentru galaxii si nebuloase mici
- conector de 2 inch
- focuser cu 2 viteze (ratie 1:6)
- usurel (3kg) si compact - considerabil mai usor decat refractor cu apertura similara, mai usor decat newtoniene cu focala similara si mai compact
- design rumak-maksutov (poti colima oglinda secundara)
- cel mai mic pret comparat cu celelalte optiuni
- cred ca as putea sa montez un focuser automat pe el cu ceva improvizatie de curea

Argumente contra:
- nu sunt obisnuit sa colimez, dar cred ca ma descurc, am mai avut un dobsonian de 200/1200
- nu imi dau seama cat de nasol vor arata stelele in colturile cadrelor (am vazut in ceva review-uri ca arata nasol, dar se cam repara cu un BlurX)
- am vazut la The space koala pe Youtube niste reflexii nasoale la stele foarte stralucitoare (gen Pleiade), ea zice ca de la reducator
- 127mm apertura, din care cred ca raman 120 daca scazi obstructia centrala (40mm)

Caut alte argumente pro/contra pe care nu le-am identificat, eventual sugestii de alternative, eventual sfaturi de genul "nu merita, mai bine strangi bani si iei un EdgeHD".

Multumesc anticipat!