-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Noi 2025 23:30


-----------------------------------
Aseara, Vineri 14 Noiembrie ... ''am vazut'' sase stele variabile si cateva obiecte Deep Sky. Am folosit binoclul Omegon 2x54mm.
Cel mai notabil amanunt: am trecut pentru prima data de bariera magnitudinii 6 cu acest instrument. Am vazut in Cr 69 cinci stele. Azi verificand, aflu ca steluta de la Sud de Fi2 Ori, la o distanta de 1/2 din cea dintre Fi1 -Fi2, este de magnitudinea 6,1. 
Desi era inca foarte jos, M44 se  vedea binisor prin pacla, ba chiar cu doua stele rezolvate.
Pleiadele au ramas la 11 stele dar Hyadele au fost special confectionate pentru acest binoclu. Si cateva altele ...

Ochii imi joaca feste. Oricat mintea zice altceva, eu asa vad ca Betelgeus este usor mai luminoasa decat Procyon. ''Ochii vad, inima cere ... magnitudinea nu si nu !".

In aceasta seara, Sambata 15 Noiembrie,  am testat noul meu ocular, un Burgess TMB Planetary 6mm, obtinut aici pe forum. Multumesc lui Dragos pentru el si lui Armand pentru ajutorul logistic.
Cerul a fost foarte innorat, cu ochiul liber se vedeau Vega, Deneb si inca o mana de stele. 
Dar ... ocularul, la nevoie se cunoaste ! La testat cu el.
Cu dobul Grond D= 250mm, am separat la 200x cu el Lambda Cyg AB iar la epsiloanele din Lyra am vazut A.B.C.D.I.E. Deci si una dintre stelele ''debillissima''.
La Saturn am vazut, cu contrast splendid - prin nori ! - discul, o banda in emisfera sudica, inelul si patru sateliti. Acest ocular chiar ca-si merita numele de ''planetar''.
Si inca vreo cateva maruntisuri DSO.

Cer senin, Mircea