-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Noi 2025 00:49


-----------------------------------
Am ajuns in observarea Listei Herschel 400 la un total de 277 obiecte. Am inceput anul 2025 cu 222 obiecte H400. Am reusit sa adaug pana acum 55 de obiecte. Pentru majoritatea acestor 55 de noutati, ''de vina'' este Armand care ma mai scoate din barlogul meu citadin sub cerul incomparabil mai negru de tara.
Vreau sa subliniez un lucru si am sa-l fac la propriu: cele 222 obiecte H400 au fost observate din oras.

Dupa cum m-am miorlait de mai multe ori, sunt nemultumit de isprava celor care au creat Lista H400 deoarece, cu intentie declarata cu voce tare, au evitat obiecte spectaculoase anume ca sa includa obiecte greu de gasit, greu de vazut. Ce sa zic !? De asta aveam nevoie... doar retardatii de politicieni vor sa ne insurubeze becuri pana si rect ... Va fi ceva foarte iuropean !

Sa revin la idee. Astronomii de la RASC au creat o lista numita pe scurt FNGC adica ''Finest NGC Objects''.
Lista vrea sa adune cele mai spectaculoase obiecte NGC.
La acest link puteti descarca un album care contine cate o pagina pentru fiecare dintre cele 110 obiecte FNGC, cu sablon pentru desen, rubrici de completat dar si date despre fiecare obiect. Printre altele, este indicata pagina din Sky Atlas 2000 unde gasim obiectul. 

'' nu stiu altii cum sunt ... '' ... bun, de aici preiau eu balonul ... (nu stiu de voi si nici nu-mi bat capul) dar pe mine ma intereseaza: oare cate dintre aceste obiecte am vazut eu ?

Mircea