-----------------------------------
zoth
24 Noi 2025 10:55


-----------------------------------
Mircea, dincolo de marca, design optic si marime mai sunt o sumedenie de factori in alegerea unui telescop. Sa nu uitam de preferintele personale, de conditionarile puse de locatia de observare, de starea cerului si multe altele ... Toti factorii sunt la fel de importanti.
Sigur ca lunetele au contrast mai bun in unele cazuri dar strang lumina putina pe cand boilerele au contrast mai scazut dar strang multa lumina, ambele sunt potrivite pentru observatii dar nici unul nu este perfect. Eu am luat RFT-ul in special pentru asteroizi pentru ca acolo am nevoie ca la avioanele de atac de geometrie variabila care pleaca de la campuri largi. Am observat ca se descurca excelent si la observatiile diurne si la cele solare, este mic, compact, usor si nu cere montura mare deci bifeaza foarte multe din conditionarile pe care le am. La observatiile in sine un mak s-ar descurca la fel de bine insa ce te faci la cautarea obiectului pe care vrei sa-l observi daca nu ai acces la campuri largi? Ar trebui sa recurgi la GoTo iar asta consider ca-mi rapeste o buna parte din placerea observatiei si anume gasirea obiectului...
In concluzie as zice sa te bazezi si pe mai departe pe "ratusca" din dotare pentru ca iti asigura toate conditiile de care ai nevoie.

Cer senin!