-----------------------------------
Gaman Gabriel
25 Noi 2025 22:46


-----------------------------------
Data : 25 noiembrie 2025
Ora inceperii observatiilor : 19:48
Ora incheierii observatiilor : 21:05
Oculare folosite : Explore Scientific de 24mm cu camp de 68 grade, Explore Scientific de 14mm cu camp de 82 grade, Oculare Meade 5.5mm cu camp de 82 grade

Spre seara au venit cativa nori dar din fericire cerul s-a inseninat. N-am planuit sa ies cu telescopul dar o iesire spontana nu strica deloc. In urma cu vreo luna am spalat oglinda telescopului si am facut de la zero colimarea, sunt multumit de rezultat. Seeing-ul nu ma asteptam sa fie grozav, cerul fiind destul de turbulent iar multe stele licareau intr-o bucurie.

Deci, sa incepem...

Saturn - Planeta mea preferata. Imi e dor sa vad inelul asa cum era in urma cu vreo cativa ani, se vedea superb. Acum e un inel foarte subtire si taios, chiar si asa e vizibil bine. E o placere sa il privesti. Se vad bine satelitii Titan si Rhea, dar Rhea e destul de palida. M-am uitat la 218x cu ocularul Meade de 5.5mm

Nebuloasa Inel (Ring Nebula sau M57) - Nebuloasa care te priveste in timp ce tu o privesti pe ea. Ma bucur mereu sa ma intorc aici, o consider ca un membru de familie si e printre obiectele deepsky pe care le iubesc cel mai mult. E destul de palida la 85x dar consider ca se vede ok (avand in vedere ce s-a stricat cerul cu poluarea luminoasa in ultimii ani)

Albireo - Duo-ul stelar cel mai iubit de mine. O stea mareata portocalie alaturi de sora ei albastruie. Aici am stat ceva timp sa admire stelele si sa ma intreb cum e sa fii langa ele si desigur, cum de naiba sunt atat de departe si se vad asa bine?? (O intrebare stupida, stiu)

Messier 56 - Un roi globular foarte palid, nu am reusit sa rezolv nicio stea. La 85x tot o ceata palida e

Galaxia Andromeda (sau Messier 31) - Foarte frumoasa cu ocularul de 24 mm, la 50x. Multa nebulozitate dar nu iese totusi din campul ocularului. Satelitii ei M32 si M110 se vad frumos, asa vecini sa tot ai. Si aici am stat ceva timp, sa contemplez&#8230; Sa ma simt minuscul. Galaxia am prins-o la zenit, apoi am realizat ce greu e sa manevrezi telescopul la zenit

Maretul Orion e la orizont, a rasarit!

Pleiadele (sau Messier 45) - Closca asta cu pui are multi pui. Cu ocularul de 24 mm, adica la 50x, stelele acestui roi se vad foarte bine. Mi se pare mie sau la vreo doua stele se vede nebulozitatea dar foarte palid? Ca si cum stelele ar fi in spatele unui nor difuz. Ori mi se pare mie, ori nu&#8230;

Messier 42 (sau Marea Nebuloasa din Orion) - Vestitorul iernii! Daca tot a rasarit Orion, cu toate ca e langa orizont deci multa atmosfera prin care te uiti, am indreptat telescopul spre aceasta nebuloasa magnifica. Nu m-am mai vazut demult cu M42, chiar imi era dor de ea. Se vede frumos cu ocularul de 24mm la 50x

Messier 37 - Un roi deschis absolut superb. Nu pot sa numar cate stelute se vad, si sunt foarte dragute ca sunt apropiate si de o stralucire destul de similara. La 50x e o imagine de la care cu greu iti poti lua ochii&#8230;

Messier 36 - Alt roi deschis, nu la fel de spectaculos ca M37 dar macar aici poti numara stelele

Messier 38 - Spre deosebire de celelalte doua roiuri mentionate, acesta e mai mare si acopera mai putin de jumatate de camp al ocularului de 24mm, la 50x

Jupiter incheie sesiunea de observatii. Nu l-am mai vazut de mult timp. A rasarit de putin timp, deci e langa orizont si seeing-ul e praf, turbulenta foarte mare. La 50x, cu ocularul de 24mm, imparatul sistemului solar se mandreste cu cele 4 luni ale lui, vizibile in linie de o parte si de alta a planetei

Stiu, sunt putine obiecte, unele chiar banale pentru multi dintre voi dar eu am avut o pauza destul de mare de la astronomie. Am mai iesit uneori dar nu am stat prea mult. Am reusit sa aduc si cateva persoane la telescop luna asta, sa vada cometa Lemmon, Saturn, Luna si alte cateva obiecte mai populare. Imi place foarte mult sa arat si altora ce vad eu prin telescop, imi plac mult reactiile mai ales la Saturn si Luna.

De acum vremea va fi tot mai aiurea, nu stiu cand o sa mai ies dar probabil va fi tot asa spontan. Trebuie sa gasesc o modalitate sa caut obiectele mai usor; am doua atlase stelare dar imi arata vederea mai din ansamblu, departata, si eu am nevoie sa fac star-hopping si e destul de greu cand nu ai multe repere. 

Cer senin tuturor si mult spor in toate!