-----------------------------------
valy
04 Dec 2025 13:03


-----------------------------------
.Valy priveste la focala in mm si considera dupa aceasta valoare absoluta daca un ocular este puternic sau nu. Spre binele lui, asta trebuia clarificat.
Mda, pentru ca in postarile anterioare s-a mentionat numele meu, ma simt nevoit sa intervin cu o clarificare:
1. Puterea unui ocular cred ca sta in focala lui in mm. Adica daca vreau un ocular de 2mm va trebui sa iau un ocular de 2mm. Desi a trecut ceva vreme de la initierea topicului, ideea mea nastrusnica era sa am si eu un ocular de focala mica, in absolut. Nu ma intrebati dece, asa mi-a venit la mom. respectiv.
2. Desigur se naste intrebarea, fireasca dpdv. al omului experimentat cu observatiile vizuale si zeci de ani de experiente: "bun bun, ai luat ocular, dar cum magnificatia cum faci? daca ai mak f15 la ce bun 2mm?" In primul rand, asa cum am mai zis, cu totii suntem datori, macar odata in viata cu un ocular de 2mm. Si doi la mana, nu am zis ca il voi folosi pe cassul f30, de mak nici nu amintesc ca nu am si nici nu vreau sa am.
3. Motivul real era defapt sa il imperechez cu lunetele mici, care sunt f5 sau pe acolo, si astfel ajungem la recomandarea colegului @zoth, care spunea ca imperecherea ocular-telescop ar trebui sa tina cont de raportul focal al intrumentului. Si ce sa vezi: f/5/2 face fix 2.5mm. E drept ca formula poate fi extinsa si pana la urma raportul focal al intrumentului este el f/5 dar este si F intrument/Apertura intrument, deci atinge si ceilalti parametrii ai telescopului (focala, apertura)
Nu stiu daca se intelege ceva din ce am scris, dar nu asta e esentialul. Topicul este rezolvat pt mine, am oclularul de 2.5mm, adica "ocularul de focala mica mult dorit"

Spor!