-----------------------------------
sorin georgescu
09 Dec 2025 11:46


-----------------------------------
Laci-B, eu ca si tine am fost nu de multa vreme incepator la focus individual dupa ce pana atunci nu cunosteam decat binocluri normale cu focus central. Primul la mine a fost APM 10x50 si m-a deranjat focusul individual insa cu timpul am invatat sa folosesc. Totusi pentru tzinte in miscare mare pe inainte si inapoi, este de preferat focusul central. 

Aici ti-au scris vreo 4 colegi de forum sa focalizezi cu ambii ochi.... Ei sunt totusi oameni cu experienta mare in spate. Iti spun ca nici eu nu fac asa dupa ceva vreme de avut binocluri cu focus individual. Metoda mea (de incepator) este sa reglez pe un ochi cu celalalt ochi inchis (ma uit cu dreptul) dupa care deschid ambii ochi si il aduc pe celalalt in focus.

Mai e un aspect esential, calitatea binoclului, adica cat poate fi de clar in camp (inainte si inapoi). Daca aceasta calitate e mai scazuta, e foarte greu de folosit pentru pasari si chestii din astea jucause. Ale mele APM (am avut noroc.... dar nu as mai incerca cu brandul asta....) au claritate foarte mare astfel ca as asemui cu o masina cu 3 viteze, adica aproape, mediu (care cuprinde cam tot in viata reala terestra) si al naibii de departe care e mai mult pentru astronomie. Deci ale mele pentru terestru de fapt au cam doua "viteze", foarte aproape si restul. Insa chiar si asa, daca un fazan vine prea aproape de mine, sa zicem cam 30 m, trebuie reglat si pana reglez asta dispare in tufisuri....

Deci, daca ceea ce ai cumparat are o calitate mai slaba, probabil ar trebui sa faci retur. 

Dar sa sti ca nici focusul central nu e o minune. Chiar daca binoclul e de buna calitate. Trebuie tot timpul sa reglezi pe cand cu astea cu focus individual cum sunt ale mele, cam uiti sa reglezi, parca sunt "fixe" si doar in situatii mai speciale trebuie reglat din nou. Si daca te inveti cum zic si colegii nostrii experiemntati sa rotesti cu ambele maini o data cu ambii ochi, poti regla chiar destul de repede. Eu unul inca nu reusesc asa bine, doar in mare, aproximativ, desi pare usor pentru cei.... cu mare experienta. E totusi o problema de experienta.

Cat priveste folosirea pe crepuscul, semi-intuneric si intuneric, un binoclu cu 30mm nu are nici o treaba, e pentru zi, nu pentru noapte. Cele mai bune pe noapte pleaca de la 50mm in sus. Nici macar alea de 42mm nu sunt geniale pe noapte. Pot spune asta dooarece am mai multe la colectie si am facut comparatia. Deci nu aprecia un binoclu mic decat pe lumina de zi. Altfel iti faci o parere gresita.