-----------------------------------
tudor
10 Dec 2025 09:52


-----------------------------------
Binoclurile de mână oricum lucrează mult sub grosismentul rezolvant. De exemplu în cazul binoclurilor de 42mm, grosismetul rezolvant este 21x, deci 10x este mult sub cel rezolvant, limita în rezolutie fiind ochii nostrii. Dar asta nu inseamna ca ochii nostrii nu pot distinge si la puteri mici diferente calitative intre doua binocluri, mai ales cand vine vorba de astigmatism la stele. Deci cu Zeiss Victory SF 10x42 de pe trepied am rezolvat Mizar, ca doua stele ingemanate! (Bineinteles nu am separat dubla complet, ci doar am rezolvat-o. M-am uitat deabea dupa aia pe soft sa confirm pozitia companioanelor si era exact pozitia văzută la ocularele binoclului. Deci nu m-am uitat inainte pe soft ca sa fie mai usor) Acest lucru arata ca optica binoclului e neperturbata de astigmatism sau alte abera&#539;ii, ajutandu-mi ochii sa distingă faptul ca este vorba de o dublă. Dacă ar fi avut o urma de astigmatism steaua dublă disparea în sclipirile astigmatice (cum am vazut la alte binocluri).
Intradevar una dintre cele mai apreciate caracteristici la un instrument optic este lipsa astigmatismului adica rezolutie buna. Dar cum binoclurile rulează mult sub grosismentul rezolvant acest lucru îl observi doar cu o oarecare încordare vizuală &#537;i aten&#539;ie formată in teste limită specifice, cum a fost de exemplu testul cu dubla Mizar. În folosire normală &#537;i fără un alt binoclu etalon, diferentele sunt mai greu de decelat.