-----------------------------------
dmtr69
16 Dec 2025 19:25


-----------------------------------
He, he...O mutime de intrebari, o multime de probleme. Deh, astro-fotografia este un sac fara fund, iar banii investiti nu-i poti recupera decat partial.
-Corectorul este practic acelasi model, eu am modelul GPU, cel original cred. Cel de la TS nu are guler fix, este o piulita care se poate da jos (M48), iar corectorul se poate infileta in anumite tipuri de focusere. Toate au 4 lentile si au aceeasi lungime (este lung si greu). Nu as putea sa zic ca este cel mai bun, pentru ca nu cred asta, dar este OK, daca respecti distanta de lucru corector-senzor.
-sigur ai nevoie de adaptoare, pentru o distanta de lucru de 54-55mm, de la M48 la T2, cat are camera. Iar in distanta asta o sa vrei sa strecori si o roata de filtre sau un sertar
-in poza de prezentare a telescopului este focuser Linear Power (se vede sina), insa pozele de multe ori nu corespund realitatii- trebuie sa contactezi vanzatorul. Dar cred ca o sa mearga si cel Crayford clasic.
-Da, Focalizatorul Baader SteelTrack este cel din link. Schimbarea nu este chiar complicata, dar necesita ceva indemanare. Marchezi intai pe tub mijlocul laturilor focuserului SW, si tragi niste linii prelungitoare. Apoi pui focuserul Baader, care are deja marcate mijlocul laturilor, astfel ca acestea sa fie pe liniile trase inainte, apoi marchezi unde dai noile gauri (din pacate nu se potriveste).
-Nu stiu ce sa zic de kitul ala. s-ar putea sa fie bun.Dar trebuie sa verifici daca diametrul tubului nu-i mai mare la Quattro fata de 200PDS.
-montarea EAF la focuser SW se face simplu, se poriveste la gauri. Pentru Baader trebuie sa faci tu adaptarea. Nu-i inginerie spatiala.
-panouri de flat gasesti in orice magazin de profil. Fie cu control manual al iluminarii, fie controlate pe USB. Depinde cat de comod esti sau ce finante ai.
-pentru protectie anti-roua eu folosesc un tub prelungitor din neopren negru mat si o banda incalzitoare pusa pe tub,putin mai sus de primara.
De cele mai multe ori au facut fata.