-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Dec 2025 23:42


-----------------------------------
NASA a publicat o sinteza a actiunii ''International Observe the Moon Night'' din acest an.
Au fost inregistrate 1074 de observatii publice si 4285 de participanti individuali sau de observatii private, in regim casnic.
Participantii au fost raspanditi in 130 de tari, daca includem aici SUA si Portorico.

Printre cele 130 de tari, se numara si Romania. Nu stiu cum au decurs actiunile anuntate la Universitatea din Iasi, de catre Astroclubul ''Carol I'' din Craiova si de echipa lui Mirela Tanc din Oradea. 
Sper ca acestea au decurs foarte bine, la fel ca actiunea Astroclubului Galaxis Arad. 
Vreau sa-i felicit pentru initiativa, pentru pasiunea lor astronomica ! 

Si mai ales vreau sa-l felicit pe colegul si prietenul meu Silviu Constantinescu pentru observatiile excelente pe care le-a reusit cu ocazia IOMN 2025, in ciuda conditiilor meteo neprielnice.

Echipa IOMN de la NASA apreciaza ca la aceasta editie au avut un total de un milion de participanti.
Nu numai ca nu ma simt pierdut in acea multime ci ma bucur ca am facut parte din ''hoarda de lunatici''.
Daca Domnul imi va da zile si sanatate, voi participa si la editia din 19 Septembrie 2026.

De la acest link puteti descarca sinteza de doua pagini, in format pdf:

https://moon.nasa.gov/resources/573/international-observe-the-moon-night-2025-recap/?site=observe%20the%20moon

Aventurile aradene de la IOMN 2025 le-am povestiti aici:

https://www.astroclubgalaxis.ro/2025/10/international-observe-moon-night-2025.html

Inainte de a incheia, vin cu o ghicitoare. Nu vi se pare ca exista oarecare asemanare intre pozele din raportul meu si cea din centrul paginii a doua a sintezei ?

Indemn pe astronomii amatori activi sa-si noteze data de 19 Septembrie, IOMN 2026. 
Astronomilor de dormitor le urez sforaiala placuta in continuare ! Sper sa nu le deranjez somnul criogenic inter-astral. Cand vom trece de M31, am sa-i anunt, sa se intoarca pe partea cealalta.

Android Mircea, clasa David Weyland-Yutani