-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Dec 2025 23:53


-----------------------------------
Nu-i deloc exagerat sa achiztionezi ocularele scurte cat mai dese.
La grosismentele mari, si diferentele sunt mari. La prima vedere, cele doua oculare ale tale sunt redundante. Adica focala de 3mm pare mult prea apropiata de cea de 3,5mm. La asa comentariu eu as raspunde cu ''Serios?''. 
Sa facem putina aritmetica. Cu ocularele din poza ta ( sa le folosesti sanatos !), pe doburile mele cu focala de 1200mm, as obtine 343x si 400x.
Iar daca ai avea doar 3mm si 4mm, diferenta ar fi de la 300x la 400x. Cateva ''intalniri cu ursul'' la peste 300x il va convinge pe oricine ca intre 343x si 400x este o diferenta ca intre ''a vedea'' si ''a nu vedea''. Darmite intre 300x si 400x. O lume diferenta.
Eu, intre Radian 3mm si DeLite 4mm, am un Planetary TS 3,2mm. Niciunul nu este redundant si le folosesc pe toate pentru ca toate-mi sunt utile.
Cu alte valori, functie de focala obiectivului, povestea este aceeasi pe oricare telescop. Trebuie sa ai ''glontul de argint'' in tolba daca vrei tinta sa nu-ti scape.

Ai mare dreptate, cerul este plin de lucruri minunate, n-ajunge o viata sa le vezi pe toate.

Spor la observatii, Mircea