-----------------------------------
zoth
20 Dec 2025 13:48


-----------------------------------
Din 11 decembrie si pana ieri nu a mai fost nici un minut de cer senin. Asadar cum am vazut cerul degajat am si iesit cu jucariile afara. Initial am avut un targhet mai pretentios despre care am sa va povestesc alta data dar am sfarsit observandu-l tot pe Venus, in conditii de data asta semnificativ mai vitrege. Elevatia mica de numai 22.3 grade la meridian l-a facut sa-mi fie accesibil vizual doar pentru o perioada de doua minute prin interstitiul dintre doua blocuri. In plus apropierea de Soare la mai putin de 5 grade l-a transformat intr-o tinta dificil de observat chiar daca magnitudinea lui de -3.9 dadea de inteles ca nu vor fi probleme. Prin bino Fuji nu am reusit sa-l vad multumita luminozitatii criminale a zonei din apropierea Soarelui dar in rft-ul de 4 toli problema s-a rezolvat la magnificatie de 55x. Am vrut sa fac mai multe experimente dar timpul scurt in care a fost vizibil din locatia mea nu mi-a permis.
Daca mai sunt nebuni care fac observatii asemanatoare le recomand atentie sporita si protectie adecvata!

Cer senin!