-----------------------------------
Erwin
21 Dec 2025 13:38

Montura piston AZ nr. 5
-----------------------------------
Seria de monturi din pistoane, dacă număr bine, a ajuns la nr. 5. Cândva Silviu/Zoth a pus aici pe forum o imagine cu o montură Takahashi rară, "în genunchi", cu bare laterale de contragreută&#539;i &#537;i instrumentul călare deasupra capului. De atunci am rumegat ideea să construiesc &#537;i eu una, bineîn&#539;eles profitând de geometria unui piston de motor. Am mai avut o tentativă la montura din piston Dacia (nr.3) însă, neavând ma&#537;ini unelte la îndemână &#537;i fără să fi fost echilibrată cu contragreută&#539;i, nu a func&#539;ionat corespunzător, a&#537;a că am modificat-o cu bară laterală &#537;i forma T clasică. Este încă în posesia mea &#537;i am folosit-o cu succes chiar &#537;i cu instrumente mai grele, cca 6Kg. 

Acum vreo 2 luni m-am apucat de acest nou proiect la care am lucrat în medie 2 ore pe zi lucrătoare, nu chiar zi de zi dar uneori sâmbăta am recuperat. Am folosit strungul de banc &#537;i mini-freza din dotare &#537;i cred că este cea mai complexă lucrare făcută în acest an. A durat mult pentru că am explorat ni&#537;te idei noi de a face strângerea axelor reglabilă &#537;i care nu s-au dovedit a fi ceea ce speram. A&#537;a că am renun&#539;at &#537;i am făcut axele să meargă ca la montura Dobson &#537;i am reu&#537;it să ob&#539;in frecarea statică mică &#537;i să meargă "ca unsă". Instrumentul este echilibrat (am pus pe pagina FB o filmare cu testul) &#537;i &#539;ine luneta "Lady Black" de 110mm F/5.5 care este destul de grea, în orice pozi&#539;ie, trece cu câteva grade &#537;i de zenit. Pentru a realiza această pozi&#539;ie am folosit un pilon din tub de aluminiu de la copiator foarte vechi, de 80mm &#537;i grosimea peretelui de 4mm. Am stabilit &#537;i barele de contragreută&#539;i la lungimea pilonului. 

Lagărele altitudinii sunt clasice pe buc&#537;e de bronz iar la azimut am 3 pastile din teflon pe o placă de textolit. Strângerea se realizează cu un &#537;urub &#537;i un rulment radial-axial cu bile pentru ambele axe. Pentru altitudine frecarea este asigurată de un disc dintr-un material similar cu melamina (substrat hârtie-ră&#537;ină gros de 10mm) &#537;i placă de teflon dreptunghiulară. 

În urma testelor a rezultat că trebuie adăugate frâne pe ambele axe pentru situa&#539;ia în care schimbi ocularele, montura se mi&#537;că prea u&#537;or totu&#537;i.