-----------------------------------
Erwin
21 Dec 2025 17:00


-----------------------------------
Multumesc, Mircea. Se demonteaza de pe trepiedul (pe care colegul Katran mi l-a facut cadou acum cativa ani) pilonul apoi montura de pe pilon (cele 3 suruburi cu rozeta de plastic) &#537;i barele de contragreutati care sunt facute din teava de aluminiu groasa in carne (de la DragosN). Contragreutatile sunt provizorii, se demonteaza si ele. Piesele din POM (plastic negru) nu imi plac pentru ca dupa ce le-am decupat pe o parte s-au mai strans. A fost foarte anevoios sa fac gaura. Am gresit că nu le-am gaurit cu burghiu de lemn direct la diametru ci le-am facut la 16mm apoi m-am chinuit sa fac largirea la 18mm pe strung. Poate o sa le refac. Nu am vrut sa le imprim 3D din cauza rugozitatii interioare a unei astfel de piese. Contragreutatile din placi de fier gasite ca deseuri nu sunt destul de grele pentru un instrument mai mare si mai greu asa ca momentan nu pot testa capacitatea maxima de incarcare. 

Nu am probat inca dar trag nadejdea ca montura incape intr-o valiza din aluminiu pentru scule. Greutatea nu este asa mare, poate 5-6 Kg. Asadar este usor transportabila. Trepiedul nu se poate regla pentru nivelare, are picioare fixe, asadar este potrivit pentru balcon dar am fost si pe camp cu el cand am iesit cu binoclul TZK 10x80 care sta pe el de obicei. Este foarte rigid si nu apar deloc vibratii. Montura are vibratii proprii foarte mici cand pui mana pe instrument insa se stabilizeaza rapid, nu deranjeaza deloc la observatii. Montura din piston de tractor (nr. 2) desi upgradata are o elasticitate destul de mare din cauza designului. 

Consider ca actuala montura este cea mai reusita de pana acum. Montura precedenta a ajuns la Ivo Dinev si a zis ca a mai lucrat el la ea. Nu am mai vorbit cu el despre ea si nu stiu ce imbunatatiri i-a adus.