-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Dec 2025 14:36


-----------------------------------
Vineri 26 Decembrie 2025 am primit marele privilegiu de a vedea cateva petece de cer semi-senin sau, daca preferati, semi-innorat.
Am reusit sa fac oleaca de observatii, folosind dobsonianul Grond D= 250mm F/4.8 la 48x/ Lacerta UFF 25mm si 120x/ Sirius Plossl 10mm.
Observatii: 

- Am reusit sa scanez terminatorul lunar de cateva ori. Mi s-a parut ca trei dintre varfurile care formeaza celebra iluzie optica numita Lunar X au inceput sa fie slab iluminate.
Mai spre Nord de locatia lui Lunar X am vazut peretele sudic al unui defileu, bine iluminat, de forma filiforma usor neregulata. Defileul are o orientare Est-Vest si ceea ce a facut interesanta observarea lui era faptul ca zona imediat invecinata era inca in plina noapte selenara.
Bogatia de detalii a fost un bine meritat dar scurt rasfat dupa indelungata perioada de neobservatii.

- Tot printre nori, am reusit sa rezolv si sa separ, la 120x, stelele duble Alfa Cas si Eta Cas. In ciuda norilor, la Alfa Cas s-a vazut bine companionul slab luminos. Eta Cas s-a vazut ca tripla, companionul B era de culoare oranj inchis sau ruginiu si se vedea bine si companionul C.

- La un moment dat, a devenit vizibil si Saturn la care se vedea globul, fara benzi si inelul inca tot de forma filiforma. Spre Vest, cam la patru ori diametrul discului, se vedea Titan. Iar la E- NE, la o distanta putin mai mare ca cea a lui Titan, se vedea o stea  de magnitudinea 9.

Observatia propriu-zisa a durat vreo 30 - 40 de minute, a fost sincopata dar a fost buna si asa.
Apoi cerul s-a inchis complet. Am pus inapoi telescopul la somnut ca pana acum iar eu am intrat in casa ca sa vad filmul ''Leon, profesionistul'' cu Jean Reno. A fost o seara buna.

Mircea