-----------------------------------
Erwin
29 Dec 2025 09:38


-----------------------------------
Nu am mai raportat demult aici însă înainte de Crăciun am observat din balcon cu luneta Lady Black 110x610mm făcută de Zoth pe noua montură piston cu furcă inversată. Vremea a fost mereu închisă sau ce&#539;oasă seara, chiar dacă din hăr&#539;ile meteo arăta senin la altitudine. Subiectele serii au fost planeta Jupiter cu cei patru sateli&#539;i, două benzi de nori vizibile constant &#537;i idei de zone întunecate spre poli. În a doua seară am observat Europa foarte aproape de planetă, era aproape lipită la începutul observa&#539;iilor iar mai târziu s-a îndepărtat. Desigur M42 care are o pozi&#539;ie favorabilă pentru balconul meu. Nebuloasa se vede foarte clar chiar &#537;i cu această apertură mai mică, condi&#539;ia este să fie bună transparen&#539;a, a&#537;adar am putut sesiza diferen&#539;e între cele două seri, în prima fiind mai clară dar seeing mai slab. Am mai observat Castor ca dublă. Am folosit două oculare: Lacerta ED 30mm pe 2" pe post de căutător &#537;i observa&#539;ii de câmp larg &#537;i Nagler Type 6 de 7mm pentru Jupiter &#537;i Trapez/M42. Am putut vedea stele până la mag. 10 dar nu &#537;i componentele E sau F din Trapez.