-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Dec 2025 13:06


-----------------------------------
Duminica 29 Decembrie a.c. , in sfarsit a dat Domnul sa fie senin la Arad. Nu a fost un senin curat, exista pacla in atmosfera iar turbulenta a fost foarte mare. Iar Luna a iluminat puternic cerul, intensificand efectul daunator al paclei. Dar am putut face observatii.
Am observat obiecte din Lista ''Finest NGC'' a lui Alan Dyer. 
Mi-am facut ''tema de casa'' in nenumaratele seri innorate. In lista de iarna a lui FNGC sunt 16 obiecte din care, pana aseara, aveam observate opt obiecte.
Am folosit dobul ''Grond'' D= 250mm F/4,8 armat cu Xcel 25mm pentru 48x, zoom Svbony 7-21mm pentru mariri intre 57x si 171x si DeLite 4mm pentru 300x. Plus filtrele UHC si Moon Glow.
Am reusit sa gasesc si sa observ planetara NGC 2022 din Orion, nebuloasa variabila a lui Hubble -NGC 2261 in Monoceros, nebuloasa 1931 din Auriga si planetara NGC 2371-72 din Gemenii.
La NGC 2022, NGC 2261 si NGC 1931 am facut desen.
Lucrurile nu au mers chiar struna. Datorita turbulentei mari, la NGC 1931 am vazut cu claritate nebuloasa dar din roiul stelar asociat doar una singura, parca era stea centrala.
La NGC 2371-2372 din Gemenii, am crezut la ocular ca vad doar una dintre ''petale''. De fapt le-am vazut pe ambele, contopite intr-un singur obiect cetos, extrem de slab luminos. Iar de steaua centrala de magnitudinea 14, ce sa mai vorbim ... niente.

Voi reveni la observatiile viitoare, indeosebi la NGC 1931 pentru a vedea roiul si la NGC 2371 -2372, pentru a vedea ambele petale.

Una peste alta. in Lista FNGC de iarna mi-au ramas patru obiecte, gradul de observare este acum 75%.
Intamplator, NGC 2022 si NGC 2371 sunt si obiecte din Lista Herschel 400. Asa ca, precum croitorasul cel viteaz din povestea ''Sapte dintr-o lovitura'', si eu, prin observatia de aseara, am avansat si cu Lista H400 la care am ajuns la 279 obiecte deci grad de observare de 69,75%. Aici imi lipseste un singur obiect ca sa-mi realizez ''planul cincinal'' pentru 2025 si anume 70%.

Pentru orientare am folosit ghidul lui Roger Fell. O singura data a trebuit sa apelez la CDSA, cred ca la NGC 2371- 2372.

Cer senin, Mircea