-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Dec 2025 13:01


-----------------------------------
Multumesc Tudor, ai dreptate a fost oleaca riscant. Dar cine nu risca ... nu frisca !

Aseara, Luni 29 Decembrie a.c. am facut iar observatii cu aceeasi dotare ca Duminica. Doar ca am luat cu mine si ocularul Radian 5mm pentru marirea de 240x.
Cerul a fost si mai neprietenos decat cu o seara inainte. Pacla a fost mai groasa si s-a transformat intr-un ''filtru special'' pentru blocarea luminii stelare.

- Am reusit o singura observatie si anume am vazut planetara NGC 1514 din Taurus. Asa m-am si asteptat sa fie deoarece Roger Fell, in scurta nota de la acest obiect avertizeaza ca este un obiect dificil intr-un telescop de opt inch. NGC 1514 am gasit-o prin tatonare, trecand de la 48x la 171x. Numai si numai experienta m-a indreptat spre una dintre stelele care se vedea intr-un asterism de genul ''Yildirim''. Adica  ''Fulgerul''. Exista si alte obiecte care se afla in sau in apropierea unui ''Yildirim'', de pilda M52.
La 171x, parca, parca se zarea, cu vederea periferica, nebulozitate in jurul stelei amintite. Abia la 300x/ DeLite 4mm+ filtru UHC, se vedea cu vedere directa, un simulacru de disc de nebuloasa planetara. Steaua centrala, prea luminoasa la 9,5 mv ''ajuta'' mult la ''incurcarea borcanelor'' si confundarea planetarei cu o stea. A durat peste o ora pana ce m-am convins ca aceasta este planetara cautata. Aladin Lite mi-a confirmat apoi azi de dimineata observatia.

- Am revenit la NGC 2371-72 dar aceasta , pur si simplu, nu s-a mai vazut aproape deloc. 

- Am reobservat M35 cu NGC 2158 ( 10-15 stele rezolvate)

-  M44, s-a dovedit a fi de diametru prea mare pentru zoomul Svbony #135 pe acest telescop. Harnicia mea observationala deja inghetase, n-am mai schimbat ocularul.

- M67 a fost rezolvat in stele dar nu era spectaculos ( mersi Baba Luna !)

- Am rezolvat si separat la modul gelatinos tripla Zeta Cnc la 171x

- Am incheiat cu un tur al cerului de iarna cu binoclul superangular Omegon 2x54mm: M44, bine vizbil dar nerezolvat, M45, Hyadele, Orion si CMa. Luna s-a vazut cu un contrast splendid in micul si dragul meu binoclu.

Cer senin, Mircea