-----------------------------------
David Marica
30 Dec 2025 19:01


-----------------------------------
Multumim dle. Mircea pentru relatare si incurajare! Da, din pacate nu se mai fac observatii vizuale ca in alte timpuri, mai ales la variabile si este dezamagitor. S-a trecut mult si la fotometrie si alte forme digitale, astrofotografie etc. 
Il apreciez mult pe dl. Sajtz Andras, este o mare incurajare si un exemplu bun pentru noi. Este remarcabil cate observatii a efectuat, aproape 50000. Wow, Il felicit; Ii apreciez mult si pe celelalte persoane mentionate, mai ales pe dl. Kosa Kiss Attila, 100.000 de stele variabile raportate la AAVSO e nemaipomenit. O munca de viata. Il urmaresc pe dumnealui pe facebook si grupuri de astronomie, are multa experienta si diplome! :)
Sper ca voi continua si eu cu variabilele, vizual, iar poate candva si fotometric, sa pot contribui si eu, macar putin stiintei si AAVSO. La fel si la meteori, cu Tapo, reteaua GMN si raportari la IMO etc.
..................................................................

Aseara am vrut sa ies sa fac din nou observatii cu binoclul la obiecte de cer profund si Luna, mai ales sa mai observ cateva stele variabile din 10 star tutorial. Mai sunt stele variabile de incercat, de exemplu Eta Gem. 
Am instalat aseara o camera tapo noua pt. meteori, am facut observatii cu telescopul (voi posta in alt topic mai tarziu, dupa ce mai fac si azi observatii) si apoi am vrut sa observ cele propuse cu binoclul, dar a venit o patura mare de nori care acoperit tot cerul, din pacate. Asta e, ramane pe alta data (azi sau in 2026)...

Voi reveni aici cand voi avea un alt raport de observatii cu binoclul!
Cer senin va doresc si la multi ani! David