-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Dec 2025 12:04


-----------------------------------
David

Felicitari pentru observatii, a trebuit sa te lupti cu frigul si cu vantul ca sa le faci dar din cele scrise de tine, a meritat cu varf si indesat !

Sunt foarte de acord cu tine, nu numai observatiile Deep Sky sunt observatii. Toate obiectele si fenomenele ceresti sunt interesante si e foarte bine ca observi o gama foarte variata.

Distractie placuta in ''Spatiul Cosmic'', promite sa fie ceva foarte interesant. Te rog sa ne povestesti cum merg lucrurile acolo. Tu deja ai experienta observationala, ajuta-l pe Stefan ca actiunea sa aiba succes cat mai mare. Sa faci ''propaganda'' printre colegi la facultate, de pilda. Si sa asisti un telescop la observatiile cu publicul, daca va fi nevoie, alt lucru foarte util.

E foarte buna ideea sa adaugi un ocular Planetary la trusa de oculare. Cel de 6mm ar fi recomandabil si dupa ce te vei familiariza cu el, poate si 5mm si, in final, 4mm.

An Nou Fericit sa ai, plin cu note mari la examene si cu multe si interesante observatii astronomice !


In seara de Marti 30 Decembrie 2025 am incheiat anul observational la ocularul telescopului Maksutov ETX 90x1250mm. Am folosit ocularul Lacerta UFF 25mm pentru 50x si ocularul zoom Svbony 10 - 30mm pentru mariri intre 42x si 125x. Conditii: pacla, uneori nori subtiri, Luna cat cuprinde.

Observatii:

- M42 nu prea spectaculos din cauza Lunii

- M43 s-a vazut slab dar a fost vizibila si steaua variabila din mijlocul ei

- In Trapez s-au vazut patru stele. Steaua B foarte slab luminoasa, este stea variabila cu eclipsa

- Am rezolvat Delta Ori fara probleme

- La Zeta Ori, dubla AB doar rezolvata si se vedea si companionul C, slab luminos

- Am rezolvat Sigma Ori ca tripla iar STF 761 de langa Sigma Ori/STF 762, s-a vazut tot ca tripla, cu toate stelele foarte slab luminoase

- In roiul deschis NGC 1981 am numarat 14 stele

- Am rezolvat Iota Ori ca tripla. Privind cu atentie, se zarea nebulozitate in jurul stelei= NGC 1980

- M47, roi rarefiat dar spectaculos la mariri mici. Roiul din vecinatate, NGC 2423 se vedea ca o ceata luminoasa gri, slab luminoasa dar in care licareau cinci, sase stele rezolvate


- In roiul Tau CMa / NGC 2362 am vazut sase stele la Vest de steaua principala si patru la Est, deci in total 11 stele. 

- Am revazut HJ 3945/ Albireo de iarna, foarte frumoasa dubla

- Castor a fost rezolvata ca tripla iar la Delta Gem am dat chix

- M35 a fost reobservat, jefuit si el de stralucirea gloriei de catre Baba Luna

- M44 a fost prea mare pentru campul de 33 grade al zoomului la 42x = 47' / camp real

- Turbulenta s-a accentuat pe durata observatiei, Zeta Cnc a fost rezolvata doar ca dubla

- Am incheiat cu patrularea terminatorului selenar cu mariri de pana la 125x. Este adevarat ca Luna incurca tare la observatiile Deep Sky dar este un obiect natural care ofera privelisti telescopice fara egal.

Pentru ''culoare'', atasez o poza a micului Mak ETX. Poza e mai veche, placa de lemn a fost vopsita.

Adio anule observational 2025, ai fost un an bun cu mine, multumesc !

Astept cu sperante anul observational 2026, cer senin si pace tuturor, An Nou Fericit, Mircea