-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Ian 2026 17:17


-----------------------------------
Alexandru

Descrierile colimarii par dificile, operatiunea in sine nu este dificila. Ci enervanta deoarece, asa cum foarte bine ti-a explicat mmarin, poate sa ceara repetari.

Ai mare, maxima grija sa centrezi bine secundara.Acesta este pasul la care gresesc majoritatea posesorilor de newtoniene. Daca secundara nu este bine centrata, te poti pisha pe el laser chiar daca costa 1000 de euroi.

Eu ma ocup numai cu observatii vizuale dar mi s-a intamplat ca centrarea secundarei sa  dureze chiar si peste o ora. Daca secundara e bine centrata, ai lucrat ingrijit si cu rabdare, primara ''cade'' la locul ei in maxim cinci minute. Daca treci peste zece minute si nu obtii colimarea cu laserul e semn sigur ca ai gresit la secundara.

Atasez un exemplu de colimare de ''halloween'' de la un telescop care a trecut pe la mine.
Asa se vedea prin Cheshire la sosire. Acolo s-au combinat focuserul inclinat, gresit ales si montat, cu centrarea dezastruoasa a secundarei.
Dupa ce am corectat provizoriu pozitia  focuserului si am centrat secundara, aceasta primea lumina doar de la jumatate din oglinda primara. Repet: privind prin focuser, fara ocular, se vedea doar jumatate din oglinda primara.  Fostul proprietar facea mai bine daca lasa focuserul original. Pana si luneta mea din lentile de ochelari dadea la Luna imagini mai clare decat monstrul acela.
Pana la urma, povestea s-a terminat cu bine, fii optimist.

Spor, Mircea