-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Ian 2026 12:26


-----------------------------------
Poate citesti cu atentie, Vali. Eu citesc cu foarte mare atentie. S-a mentionat pe pagina anterioara ca nu au suruburi de 1/4, 3/8 la hornbach, am intervenit si am spus ca au. Dealtfel cand am fost pe acolo au o zona speciala numai cu suruburi pe filet d'asta americanesc, am ramas si eu surprins ca stiam din discutii anterioare ca sunt probleme pe zona asta. Fiecare decide pentru el ce vrea sa cumpere, daca vrea sa cumpere, de unde vrea sa cumpere. Optiuni exista.

Nu ma pot abtine sa nu intervin. Ce tampenii sunt astea ... filet metric american ... filet d'asta americanesc ?
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, si mai ales pe Vali dar nici nu pot sa accept asemenea manifestari de pupincurism ... american. Pana si americanii numesc filetele respective drept ''imperiale''. Oare de ce ? Pentru ca au fost concepute si standardizate de catre inginerii ENGLEZI. Ma rog, englezi, scotieni, galezi etc. Deci din ceea ce acum se numeste UK.
Mucegaiul inculturii nu a avut niciodata un mediu mai prielnic decat Internetul.

In al doilea rand, din ce alt motiv ar numi cineva filetele pe standard imperial drept american daca nu din pupincurism americanesc ? Francezii au creat sistemul metric si el a fost adoptat pe scara larga, nu a fost impus, deoarece are calitati  mult prea evidente. Cu toate acestea, desi sunt un obisnuit al bibliotecilor franceze on-line, niciodata nu am intalnit vreun text in care un francez sa pretinda ca sistemul metric ar trebui sa se numeasca ''francez''.

Cat priveste suma de 25 lei, ca este mare sau mica, nu-i treaba nimanui sa hotarasca in locul altuia. Fiecare hotareste daca 25 lei este o suma mare sau nu. In Romania inca exista milioane de oameni care traiesc din pensia minima de 1200 lei. Banuiesc ca pentru unul dintre ei, 25 lei e o suma de luat in seama. Sau ei, care nu-si permit Takahashy, nu au dreptul sa fie astronomi amatori si sa faca ATM ?

Mircea