-----------------------------------
zoth
09 Ian 2026 16:44


-----------------------------------
Ma bucur ca Soarele a inceput sa urce mai mult pe cer si il pot vedea din locatia mea de cateva zile incoace chiar daca pentru scurta vreme si numai in zona meridianului. Azi am avut o dimineta senina dar nu la Soare m-am uitat ci am incercat o experienta mai ciudata, am incercat sa-l vad pe Venus care se afla foarte aproape de el. L-am gasit la ora 12.30 in luneta mica de 45mm f11, ora la care situatia se prezenta in felul urmator:
Venus - azimut 181,0 grade, elevatie 22,9 grade (faza 100%, mag -3.9, marime 9,8")
Soare - azimut 181,8 grade, elevatie 23,5 grade
Conditii dificile asadar dar si periculoase, foarte multa lumina parazita, multe reflexii nascute din te miri ce dar Venus vizibil relativ usor si bine, cu aspect stelar in ocularul cautator de 25mm la 20x. Am incercat sa mai inchid unghiul printr-o magnificatie mai mare si am incarcat ocularul de 9mm care imi da 55x dar incercarea a esuat, lumina parazita a devenit total incontrolabila, reflexiile la fel. Nu a mai fost posibil sa-l vad pe Venus in conditiile alea. Incerc sa-mi explic esecul prin faptul ca am folosit un ocular cu element barlow incorporat, nu unul cu focala nativa de 9mm. Am sa refac experimentul cu un nativ de 9mm cand vremea va mai permite, la momentul observatiei nu mi-a dat ideea asta prin cap..
La ora la care scriu cerul incepe sa se inchida deja ..