-----------------------------------
iulian90
13 Ian 2026 00:06


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Aseara am facut o serie de cadre la nebuloasele M42-M43 din Orion, cu camera Canon 450D prin telescopul Gigant de 245mm f/5,25 pe platforma ecuatoriala iar rezultatul a iesit surprinzator de bun.

Am facut 115 cadre de 5s (maximul cat permite platforma ecuatoriala fara stele alungite) la ISO 1600, fara filtre, plus inca 114 cadre de aceeasi expunere dar cu filtrul Castell UHC, am stackat pe rand fiecare serie de cadre apoi am suprapus imaginile rezultate una peste alta, cu opacitate 50% in Photoshop. 
Am constatat ca filtrul UHC, desi reduce substantial poluarea luminoasa prezinta si o atenuare vizibila in banda de trecere, intunecand putin nebuloasa, asta si din cauza gamei dinamice mult mai scazute a camerei fata de cea a vederii umane, unde folosirea filtrului UHC face nebuloasa mai vizibila decat fara filtru, nu o atenueaza.
Deasemena, am combinat in mod L-RGB imaginea color rezultata din seriile de cadre facute cu Canon 450D ,cu imaginea mono rezultata din stiva de 156 de cadre, facute in Decembrie 2025, cu camera ASI178MM prin acelasi telescop, iar rezultatul a iesit si mai fain. :)
Pe langa cele doua imagini color finale mai prezint si imaginile brute rezultate din stivele facute aseara cu camera Canon 450D. Cea cu fundal mai luminos este facuta fara filtru, iar cea cu fundal negru este facuta cu filtrul UHC.