-----------------------------------
iulian90
13 Ian 2026 18:22


-----------------------------------
Multumesc Marius. :)

Gigantul de 245mm e cel mai rapid telescop din cate am, la f/5 asa ca si cu aparatul Canon 450D ,care este sub camera ASI178 ca performante, am scos rezultate bune la DSO , cel putin la cele mai luminoase ca M42 ,cu expuneri scurte si timp de integrare mic. 
Partea nasoala e ca sunt limitat la cel mult 5 sec de expunere din cauza platformei ecuatoriale care nu are tracking prea uniform si nu poate fi aliniata polar la fel de usor si precis precum montura ecuatoriala clasica (de tip germana). As putea implementa totusi ghidaj pe o axa pentru plaforma ecuatoriala, dar ramane de vazut cat de precis a fi. Oricum driftul polar nu il a putea corecta ghidajul, asadar alinierea polara a trebui facuta cat mai precis la platforma ecuatoriala, pentru a putea folosi expunei mai mari de 5s, de ordinul a 1 minut, macar.
Iar sa pun Gigantul de 245mm pe montura ecutoriala care o am, nicio sansa, din cauza greutatii mari a tubului, cca 20kg, mai mult decat dublul maximului de greutate a monturii Bresser Messier.