-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Ian 2026 00:03


-----------------------------------
Numai acum am vazut raportul de observatii al lui Tudor.
''Cei opt samurai'' , bravo voua, felicitari !

Azi-noapte, Vineri 16 Ianuarie 2026. 
Eram in brate cu cartea lui Flammarion, ''Les etoiles et les curiosites du ciel''. Nu-i o figura de stil. Atat aceasta cat si ''Astronomie populaire'' sunt ditamai zdrahoanele, cand le citesti faci si otara de ''bodibilding''. 
Eram undeva la inceput, la capitolul despre constelatiile Ursa Mica, Cepheus si ... Messier. Ultima, amintita pe post de curiozitate. Mai exact, eram la pasajul in care Flam povesteste despre formidabila carte  ''Phaenomena''  a lui Aratus, o descriere a constelatiilor asa cum le vedeau anticii.
Baofeng era langa mine si, ca de obicei, ciripea muzica de la Virgin Radio.
Deodata, ecranul devine albastrui, muzica se intrerupe si se aude o voce repetand in engleza o insiruire alfa-numerica. Probabil, un indicativ. Fenomenul s-a repetat de trei ori. Telefonul nu mi-a fost la indemana, nu am putut sa fac inregistrare audio. Dar cand ecranul s-a albastrit, am vazut ca transmisia receptionata a fost pe frecventa presetata a Statiei Spatiale Internationale. Ora la care a inceput transmisia a fost imediat dupa 00:30.

Azi am verificat pe Heavens Above si s-a confirmat ca am receptionat semnal retransmis de ISS.
Cum mi s-a mai intamplat, am auzit acest semnal de la ISS din mansarda, sub acoperisul de tabla. Dar asa cum Gabriel aka nobody a explicat deja, pe lungimea de unda de 70cm, tabla de acoperis nu formeaza chiar o cusca Faraday, mai ales ca exista si deschiderile ferestrelor.
Vedem in harta de pe Heavens Above ca altitudinea maxima a acestui pasaj a fost de 27 grade, undeva in constelatia Iepurele. Ceea ce pentru mine este un record personal: cel mai ''josnic'' pasaj observat pana acum.
Oricum, eu n-am mare merit, Armand cu presetarea sa si Baofeng au facut totul.

Afara e vreme naspa, nori, pacla, ceata. Si pare ca saptamana viitoare va fi si mai naspa.
Asa ca eu ma intorc la pseudo-bodibilding ...

Mircea