-----------------------------------
iulian90
18 Ian 2026 00:32


-----------------------------------
Foarte interesanta receptia transmisiei ISS in timpul trecerii pe deasupra Romaniei, dl. Pteancu. :D Baofeng, banuiesc ca e statie radio emisie-receptie ? Am citit despre aceste statii , care sunt portabile, ca opereaza in banda UHF, unele si in banda VHF, iar lungimea de unda de 70cm corespunde frecventei de 428,5 MHz, adica in banda UHF. Am incercat si eu acum 5 ani sa receptionez semnale ale unor sateliti TV geostationari in banda undelor milimetrice, cu o antena parabolica TV-satelit, ramasa nefunctionala in curte de cand am trecut pe fibra optica, dar folosind un detector de semnal (cu cadran cu ac) conceput special pentru alinierea antenelor parabolice TV prin satelit, care tiuia cand prindeam semnal de la vreun satelit si acul se misca in functie de intensitatea semanalului, insa nu am mai continuat initiativa, antena fiind greu de orientat. 
Poate pe viitor voi incerca si eu receptia semnalului transmis de ISS, cu astfel de statie radio (nu-s scumpe deloc din ce am vazut). 

Vin si eu cu primul raport de observatii (vizuale ) pe 2026, am mai lasat putin deoparte astrofotografia si am zis sa mai acord atentie si observatiilor vizuale.

Aseara am inceput prin a observa nebuloasele M42-M43 din constelatia Orion, iar la M 42 am realizat si un desen, apoi am observat in constelatia Gemeni roiurile M 35 - mare cu numeroase stele ,unele mai luminoase, multe slab luminoase, doua dintre ele mai galbene, NGC 2158 - greu vizibil, cateva stele au fost discernate. Mai jos, in constelatia Monoceros am observat roiul "Bradul de Craciun" NGC 2264 - mare, abia incapea in campul ocularului de 40mm la 64x, Hubble's Variable nebula NGC 2261 - relativ bine vizibila dar parca mai slab luminoasa decat in anii precedenti, chiar si cu Gigantul de 245mm aceasta nebuloasa se vedea cam la fel de slab luminoasa ca in telescopul de 114mm cand am observat-o prima oara acum 4 ani, pe cand anul trecut cand am observat Hubble cu Gigantul de 245mm nebuloasa Hubble se vedea vizbil mai luminoasa decat acum, dar am citit ca aceasta nebuloasa are o variatie de luminozitate (si poate si de marime) periodica, de aici si numele de Nebuloasa variabila a lui Hubble.   
In constelatia Auriga, am observat roiurile M 36 - cu stele relativ luminoase, M 37 - fermecator, cu numeroase tele fine si M 38 - mare, cu numeroase stele, avand o alura de fluture, dar si NGC 1907 - micut, compact, 15-16 stele vizibile si NGC 1931 (asociat cu nebulozitate) la care am zarit doar 3 stele si nebulozitatea din jurul lor. 
Mi-am indreptat atentia si spre roiurile M 47 - bine vizibil, zarind si steaua dubla din componenta roiurului, NGC 2423  in apropiere de M 47 - relativ mic si compact, M 46 - mare, cu stele numeroase dar slab luminoase, planetara NGC 2438 nu am zarit-o caci nu am avut la indemana filtrul UHC, fiind montat pe o camera. 
Apoi am trecut si observarea stelei R Leporis, care se vedea destul de slab luminoasa dar rosiatica, am facut o evaluare a luminozitatii si mi-a dat o magnitudine de 9,8, folosind doua stele de comparatie din imediata apropiere, una A, de 9 mag. cealalta B, de 10 mag ,estimarea fiind A3V1B.
Iar tot la capitolul stele variabile am evaluat si steaua Betelgeuse despre care am citit lucruri interesante in ultimul timp, si care se pare ca are si un companion recent descoperit, iar luminozitatea estimata a fost de 0,37 magnitudini, folosind ca stele de comparatie, Rigel, notat cu A de mag. 0,13 si Aldebaran notat cu B de mag. 0,86, formula de estimare fiind A1V2B.