-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Ian 2026 15:02


-----------------------------------
Erwin

Multumesc ! Astept cu mare interes actualizarile de la tine ! 
Ocularul Erfle pe standard 2'' din prima mea poza, la dreapta, este de la tine, sunt sigur ca-l recunosti. 
Mi-ai spus despre el ca-i de provenienta militara si are focala de 27mm. Nu 28mm cum am scris gresit. 
M-a surprins un pic campul sau aparent de 65 grade. Functioneaza bine cu ''Ratusca cea urata'' pe care imi ofera la 32x un camp RFT de doua grade.

In nici unul din ocularele ''lungi'' imaginea nu este perfecta. Cea mai apropiata de ideal este imaginea din XCel 25mm. Dar nici nu ma mai preocupa acest subiect. La grosismente mici, toate imaginile mele telescopice sunt afectate de astigmatism. Am decis ca in acest domeniu abandonez insasi ideea de imagine perfecta. Pentru mine aceasta nu mai exista. Folosesc ocularele ''lungi'' pe post de ''cautatoare''.

Ca sa nu plec de la topic fara sa las nimic, pun o poza veche cu oculare pe standard de 0,96''.
Vedem acolo o prisma diagonala hibrida pentru oculare pe 1,25'' dar conexiune in telescop de 0,96'', de la Faworski + doua prisme diagonale de 0,96'', o reductie artizanala de la 1,25'' la 0,96'', Kellner Bushmaster 40mm, Kellner 18mm Circle V - uimitor de bun, Kellner 9mm Circle T - la fel de bun si ortoscopic 6mm.
Deci o zestre pentru luneta cu focuser 0,96''. Inainte a fost 60mmx700mm. Acum focuserul Towa, complet metalic, o bijuterie,  s-a mutat pe luneta zoth 50x910mm. Ortoscopicul de 6mm a fost schimbat cu unul de 7mm, tot de la muma samurailor.
Se mai vede si un Barlow Meade 2x, foarte bun dar pentru telescoape junior 0,96''.

In trecut chiar ca am facut multe observatii cu lunetele de 60mm si cu reflectorul de 76mm. Nici nu-mi vine sa cred ce bine m-am distrat cu ele si ce lucruri interesante am vazut cu asa o dotare minimalista. Acum chiar si dobul de 250mm imi pare mic iar ocularele ma multumesc mult mai greu. Am devenit deci un astronom prea fitzos, un nesuferit chiar.

Iarna asta suntem pusi la dieta observationala. Invit natiunea astronomica sa-si scoata pe catwalk colectiile de oculare si de telescoape. 
Haideti sultanilor, aratati-ne haremurile voastre optice, nu fiti egoisti !

Mircea