-----------------------------------
florin_astro
26 Mai 2008 13:13

Re: Proiect telescop 14,7 inch (37,4cm)
-----------------------------------
Felicitari si succes la realizarea proiectului! Montura din poza simulata e probabil cea mai simpla si eficienta.
Quartul e sigur mai bun termic, mecanic, am slefuit o singura data quart facand o secundara de Cassegrain, la abraziv merge f bine se zgarie mai greu, doar la polisare e mai lenesa actiunea (incet si bine).
Totusi mi se pare foarte suptire 20mm la 380mm diam. 
Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC.
Nu vad cum faianta de baie e sigura mai ales la ultimul abraziv, o singura granula de nisip si zgarietura e sigura si adanca.
SPor la treaba!
Va multumim pentru incurajari!
Aveti dreptate in ceea ce priveste grosimea quartului, e cam subtire, daca nu se lucreaza atent pot sa apara defecte (astigmatismul fiind cel mai periculos). Pentru polisare am achizitionat oxid de cerium, sper sa dea randament mai bun decat oxidul rosu de fier (pe care l-am folosit pana acum). Referitor la unealta pentru finisare sunt de acord cu Dvs. pentru folosirea unei calote de otel, insa din pacate imi este cam greu sa procur asa ceva si nici nu cunosc vreun mester care sa o poata realiza la precizia necesara (poate ma insel). Metoda cu unealta din ghips am folosit-o si pentru oglinda de 25cm pe care am terminat-o in 2006 si nu am avut probleme la finisare (sper sa nu am nici acum). Matrita se lacuieste pe toate suprafetele pentru a deveni rezistenta la apa, iar placutele sunt dintr-un material special, nu sunt placute de baie. Cred ca daca se pastreaza curatenia si se respecta metodele de lucru poate iesi ceva bun la final. Nu contest insa experienta Dvs., stiu ca sfaturile Dvs. sunt menite sa imi usureze munca, dar incerc pe cat posibil sa ma limitez la posibilitatile pe care le am. 
Numai bine!