-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Ian 2026 01:06


-----------------------------------
Dragos

Foarte pertinente punctele subliniate de tine. Am zburat de cateva zeci de ori cu avionul dar nu-i ceva frecvent. La star-party ma duc cu Armand si colegii de astroclub, aici pe langa Arad, cu automobilul. De aceea am subliniat ca-i punctul meu de vedere personal si pentru uz personal. 

Telescopul din prezentare este gandit pentru cineva care merge, sa zicem, in Namibia la observatii. Nici nu vreau sa ma gandesc cat m-ar costa sa duc newtonianul meu acolo. Cu tot cu trepiedul Penelopa !? Ar falimenta tot judetul ...

Montura mea Penelopa cantareste considerabil mai mult ca montura dobsonianului Toleascop de 200mm. Aceea cantareste 6 kg, Penelopa cel putin dublu. Mie imi plac tancurile, nu suport papadiile alea ultra-usoare si, banuiesc, ultra- tremuratoare. La 235x, cat obtin cu ocularul TS Planetary 3,2mm pe newtonianul echivalent, nici tancul Penelopa nu se descurca decat acceptabil.

Dar la cate roiuri si nebuloase se vad pe cerul sudic din Namibia, cu un ocular de camp mare la 25x/ 30x si unul de 10mm pentru 75x, vii acasa zombi, nu dormi deloc acolo. Ca noa, noaptea faci observatii iar ziua vizitezi leoaicele desertului ...

Mircea