-----------------------------------
zoth
31 Ian 2026 11:24


-----------------------------------
Mircea, am numit-o dispersie Mie pentru ca asa se numeste dispersia pe particule mari. Numele ei vine de la fizicianul german Gustav Mie care a studiat-o. Fenomenul are loc in atmosfera terestra la fel ca si dispersia Rayleigh (dispersia moleculara) din cauza careia vedem cerul albastru.
Haloul alb stralucitor din jurul Soarelui este dat de acest fenomen si este cu atat mai intens si extins cu cat poluarea cu particule mari din aer este mai mare. Prin particule mari se inteleg acelea cu dimensiuni mai mari decat cele moleculare. La munte la altitudini mari sau in zonele cu atmosfera mai curata, asa cum spunea si Tavi, fenomenul este mai ponderat dar el exista in continuare.
Am citit undeva, din pacate nu mai retin sursa lecturii, ca numai in Antarctica cerul se vede albastru pana la contactul cu limbul solar. Nu am avut ocazia sa verific acest lucru chiar daca mi-ar fi placut, poate intr-o alta viata ...
Am sa pun mai jos un desen din care se poate intelege usor fenomenul.
Vali, coronagraful ne scapa de lumina directa a discului solar, nu si de haloul generat de dispersia Mie.
Sigur, m-as bucura daca ar exista interes fata de acest subiect si din partea altor amatori, atat dezbaterile cat si observatiile ar putea fi mult mai bogate, dar ... nu-mi fac mari iluzii. Numarul observatorilor vizuali a scazut semnificativ in ultima vreme ..